Neoblomnost poslanců mě zaskočila, přiznává Mayová

Neoblomnost poslanců z obou stran brexitového sporu zaskočila britskou premiérku Theresu Mayovou, pro níž bylo neúspěšné vyjednávání se zákonodárci největší frustrací tří let v úřadě. Ministerská předsedkyně necelé dva týdny před ochodem z Downing Street BBC řekla, že opouští funkci se smíšenými pocity "hrdosti a zklamání".

Mayová se pod tlakem spolustraníků rozhodla oznámit odchod v květnu poté, co se třikrát neúspěšně pokoušela přesvědčit parlament k podpoře dohody o odchodu země z Evropské unie. Ačkoli po úvodní historicky vysoké porážce se při dalších dvou pokusech skóre premiérky zlepšovalo, kvůli vytrvalému odporu části vládních konzervativců i opozičních labouristů nakonec selhala.

"Člověk si vždycky může říct: 'Kdybych si sedla a častěji si s lidmi promluvila'," odpověděla Mayová na dotaz, zda mohla pro přesvědčení poslanců udělat více. Přiznala zároveň, že se mylně domnívala, že zákonodárci se budou chtít s brexitem vypořádat v dohodnutém termínu a budou ochotni k ústupkům.

"Popravdě si myslím, že je docela rozdíl mezi parlamentem a veřejností. Lidé to podle mne vidí jednoduše. Jednou se rozhodlo, tak podle toho jednejte. Nejsou polarizovaní stejným způsobem, jako byl v této věci parlament," řekla Mayová s odkazem na referendum, v němž Britové před třemi lety rozhodli o odchodu země z EU. Právě po plebiscitu, před nímž se sama k setrvání Británie v evropském bloku stavěla neutrálně, vystřídala Mayová v premiérském křesle svého předchůdce v čele strany Davida Camerona.

Komentátoři se shodují, že svůj hlavní úkol nezvládla a zároveň přivedla konzervativce k těžké porážce v evropských volbách. Mayová však trvá na tom, že na rozdíl od dvojice kandidátů na budoucího premiéra Borise Johnsona a Jeremyho Hunta si nedovede představit brexit bez dohody s EU. Zásadní pro Británii je "odejít s dobrou dohodou", řekla premiérka.

Kterého z kandidátů v hlasování podpoří, odmítla říci, konstatovala pouze, že oba "chápou odpovědnost, kterou tato práce přináší". Zároveň svému nástupci popřála, aby měl disciplinovanější vládu než ona. Kabinet Mayové zvláště v otázce brexitu nestál zcela pevně za svou předsedkyní a mnohdy z něj unikaly citlivé informace.

"Dobrá vláda závisí na kolektivní odpovědnosti. Tohle se musí vrátit," dodala žena, která z úřadu odejde 24. července.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Velká Británie Brexit EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy