Omezení imigrace? Muslimského starostu Londýna rozlítil plán vlády

Starosta Londýna Sadiq Khan se postavil proti plánům nové britské vlády, která chce po vystoupení země z Evropské unie rázně omezit imigraci. Podle něj by tato politika měla "ničivé důsledky" a mohla by způsobit, že by v metropoli kvůli přísnějším podmínkám pro udělování pracovních víz chyběly desetitisíce pracovníků v méně kvalifikovaných profesích například ve stavebnictví, zdravotnictví nebo úklidových službách. Informoval o tom dnes server BBC.

Londýnský starosta vládní plány zpochybnil ve svém pondělním projevu k členům Obchodní a průmyslové komory. Nový kabinet premiéra Borise Johnsona zvažuje možnost navrženou už minulou vládou, že by po brexitu stanovil tvrdší podmínky pro získání pracovních víz.

Vláda si přeje do země nalákat zejména kvalifikovanou pracovní sílu a chce, aby na víza dosáhli jen lidé, kteří vydělávají přinejmenším 30.000 liber (840.000 Kč) ročně. Tato podmínka v současnosti platí pouze pro občany zemí mimo EU.

Studie zpracovaná na londýnské radnici ale podle Khana ukázala, že méně kvalifikovanou a méně honorovanou práci nyní v metropoli vykonává na 150.000 unijních občanů. Pokud by měli v budoucnu potíže získat víza, měli by zaměstnavatelé zejména v některých sektorech obrovské problémy zaplnit volná místa, což by tvrdě zasáhlo například stavební firmy, pečovatelské služby nebo pohostinství.

"Pokud se bude vláda navrhovaných změn ohledně imigrace držet, pak mám obavy, jaké dopady to bude mít na strukturu města. Dopady na stavebnictví prohloubí krizi dostupnosti bydlení. Dopady na veřejný sektor včetně školství a zdravotnictví mohou být drtivé, a to i na léta dopředu," uvedl Khan, podle kterého by bylo řešením snížení hranice výše platu na 21.000 liber ročně.

Government plan to cut immigration after Brexit would have 'devastating consequences', Sadiq Khan warns https://t.co/34rnOPTMxq

— The Independent (@Independent) July 29, 2019

V současnosti platí pro občany EU pracující v Británii stejné podmínky jako pro Brity. Po vystoupení země z EU chce vláda příchod nových zaměstnanců z EU regulovat, mimo jiné právě zavedením minimálního ročního platu. Vládní dokument ohledně migrace už loni doporučil, aby země nadále neudělovala preferenční status pracovníkům ze zemí EU.

Související

Ilustrační foto

Silvestr bude u televize a internetu. Světové metropole výrazně omezily oslavy v ulicích

Světové metropole letos omezily kvůli epidemii koronaviru svůj silvestrovský program a vyzvaly obyvatele, aby strávili konec roku doma. Podobně jako v České republice v mnohých evropských státech bude na silvestra platit zákaz nočního vycházení. Tradiční ohňostroje či odpočítávání, jež lákají do ulic stovky tisíc lidí, letos v mnohých městech nahradí představení v televizi a na internetu.

Více souvisejících

Sadiq Khan Velká Británie migrace

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 28 minutami

před 38 minutami

před 58 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy