Slováci se složili na stožár pro vlajku, posměch budí ještě před vztyčením

Slováci se ve sbírce, kterou před několika týdny vyhlásil předseda parlamentu Andrej Danko ze Slovenské národní strany (SNS), složili na nový stožár pro státní vlajku. Stát bude před budovou parlamentu a měřit bude 30 metrů. Dankovi kritici tvrdili, že mu šlo o to, aby byl vyšší než stožár před maďarským parlamentem, který měří o tři metry méně.

Šéf kanceláře slovenského parlamentu Daniel Guspan dnes oznámil, že za tři týdny se ve sbírce na stožár sešlo asi 60.000 eur (1,5 milionu Kč), což pokryje náklady na jeho výrobu i vztyčení. Kromě občanů do ní přispěli zástupci Dankovy SNS a také největší vládní strany, Směru-sociální demokracie.

Třicet metrů je podle slovenských médií nejvyšší možná výška, kterou technici v daném místě povolili. Odpovídá zhruba desetipatrové budově. Představitelé opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) stožár označili za megalomanský a esteticky nevhodný, protože nedaleko sídla parlamentu stojí Bratislavský hrad, dominanta slovenského hlavního města.

V současnosti je slovenská vlajka vyvěšena na střeše Bratislavského hradu, před budovou parlamentu na nižším stožáru i na její střeše. Ze střechy parlamentu i hradu bude po vyvěšení na novém sloupu, plánovaném na 1. září, vlajka stažena.

Stožiarom veľkosť služby národu úctou prejaviť smiešnostiam nedopustím! https://t.co/E7bWMkySyU pic.twitter.com/7KjKCgied3

— Andrej Danko (@AndrejDanko3) July 30, 2019

Zemědělci před časem na novém místě pro vlajku vysypali hromadu hnoje, protože ministerstvo zemědělství, které patří do působnosti SNS, podle nich neřeší jejich problémy.

Počin předsedy parlamentu nezůstal bez odezvy ani na sociálních sítích. Jedna uživatelka twitteru se ptala, co se stane, až Danko zjistí, že v Madridu je 50metrový stožár s vlajkou. Na twitteru v souvislosti s Dankovou iniciativou padaly také různé dvojsmyslné narážky. "A váš je jak dlouhý?" vyzvídal kdosi.

Související

Více souvisejících

Slovensko Andrej Danko Vlajky

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy