Loď neziskovky Open Arms zachránila další uprchlíky, přístav hledá marně

Humanitární loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, na jejíž palubě je 121 afrických migrantů, zachránila v centrální části Středozemního moře dalších 39 lidí. Uvedla to dnes agentura AP. Plavidlo už více než týden čeká v mezinárodních vodách u italského ostrova Lampedusa na povolení zakotvit.

Loď v pátek navštívil americký herec Richard Gere, dnes pak na tiskové konferenci vyzval italskou vládu, aby přestala "démonizovat lidi" a místo toho pomohla migrantům, kteří na španělské lodi uvázli.

Itálie i Malta, které jsou libyjským břehům nejblíže, odmítají od loňska otevřít své přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud se ostatní členové Evropské unie nedohodnou na jejich převzetí. Šéf organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps tento týden oficiálně požádal Francii, Španělsko a Německo, aby pomohly zprostředkovat otevření přístavu pro jeho plavidlo.

⚠ Fundador d'@openarms_fund, @campsoscar: "cap decret, ni multa ni polític evitarà que protegim la vida humana al mar". L'ONG exigeix un port segur per desembarcar els 121 nàufrags que encara porta abord i alerta que s'està disparant el nerviosismehttps://t.co/kpbKNImfaG

— Catalunya Informació (@Catinformacio) August 10, 2019

Současnou politickou situaci v Itálii, kde ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini odmítá žádosti humanitárních lodí o povolení zakotvit, Richard Gere přirovnal k situaci v USA a k administrativě prezidenta Donalda Trumpa. "Máme také problémy s uprchlíky, kteří přicházejí z Hondurasu, Salvadoru, Nikaraguy, Mexika... Je to podobné tomu, čím si tady procházíte vy," uvedl Gere a obvinil politiky v Itálii i ve Spojených státech z "démonizování migrantů".

Americký herec, který si pronajal loď, aby v pátek dovezl běžencům na plavidle Open Arms vodu a jídlo, rovněž vyzval politiky, aby neignorovali situaci, kdy jsou ohroženy životy lidí. "Jsou to výjimeční lidé, jsou tak silní, prošli si takovým peklem," okomentoval Gere svou páteční návštěvu na lodi. "Jejich cesta z rodné země do Libye a co si museli vytrpět... zejména ženy... ženy byly znásilněny, často i několikrát. Muže mučili ve vězení, také často několikrát," dodal.

Hay #121Razones para dejar de marear la perdiz y poner en el centro salvar vidas humanas. Es hora de que la UE deje de jugar con la vida de las personas y despliegue los recursos adecuados para la labor de salvamento y rescate. RT y que @carmencalvo_ nos oigaCc @openarms_found pic.twitter.com/9T6SHKuYrY

— Amnistía Internacional España (@amnistiaespana) August 8, 2019

Ve Středozemním moři se pohybuje také loď Ocean Viking, provozovaná mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic (MSF) ve spolupráci s organizací SOS Méditerranée. Ta v pátek zachránila 85 migrantů, většinou utečenců ze Senegalu, Mali, Pobřeží slonoviny a Súdánu. Bylo mezi nimi pět žen, 11 nezletilých a čtyři děti, z nichž nejmladšímu je teprve rok. Dnes ráno vzala loď na palubu dalších více než 80 běženců, většinou ze Súdánu, uvedla agentura AFP.

Masovou migrační vlnu z Afriky a Blízkého východu zažila EU v roce 2015. Od té doby se její členské země stále nedokázaly dohodnout na funkčním systematickém řešení migrační krize. Lodě nevládních organizací tak často s migranty, které nalodily u afrických břehů z vratkých člunů, musejí někdy i více týdnů čekat na moři, než některá ze zemí EU svolí, že jim pomůže. Vpluje-li loď bez povolení do italských výsostných vod, hrozí jí na základě nového zákona o bezpečnosti pokuta až milion eur (skoro 26 milionů Kč) a zabavení.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Proactiva Open Arms Itálie Lékaři bez hranic loď Ocean Viking loď s uprchlíky Richard Gere Matteo Salvini (Liga severu) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy