Slovenskem otřásá aféra: Fico a Bugár mají vazby na Kočnera?

Předsedové stran slovenské vládní koalice Směr-sociální demokracie a Most-Híd Robert Fico a Béla Bugár dnes důrazně popřeli spojení s Marianem Kočnerem, obviněného mimo jiné kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka. Do nesnází se dostali, když weby zveřejnily část rozšifrované komunikace, kterou Kočner prostřednictvím aplikace Threema vedl s Alenou Zsuzsovou, rovněž stíhanou mimo jiné za vraždu Kuciaka.

Fico odmítl, že by se s Kočnerem setkal nedlouho po smrti novináře, jak se to uvádí v přepsané komunikaci stíhaného podnikatele se Zsuzsovou. "Absolutně jsem se s panem Kočnerem nesetkal v situaci, která je popisována v Denníku N," prohlásil expremiér a dodal, že může jít klidně i na detektor lži.

Připustil, že se Kočnerem setkal při veřejných akcích. "Určitě se stalo, že jsem ho na nějakém plese potkal. Kdo neznal pana Kočnera," řekl Fico podle webu hnonline.sk mimo jiné. Dodal, že nemůže nést odpovědnost za to, že se dva lidé o něm baví. Zveřejnění komunikace Kočnera se Zsuzsovou přitom označil za "džihád" některých médií proti jeho straně Směr.

Od problematického podnikatele dal ruce pryč i Bugár. "Pana Kočnera považuji za zlo a prosím, abyste mne s panem Kočnerem nespojovali. Neznám ho, nesetkával jsem se s ním, nepsal jsem si s ním, netelefonoval jsem s ním a nic jsem s ním neměl," prohlásil na tiskové konferenci. Svolal ji narychlo kvůli informacím, že se s Kočnerem setkal na Maledivách krátce po loňském zavraždění Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

O tom, že se s Kočnerem v turisty vyhledávaném ostrovním státě sešel, svědčí právě rozluštěná komunikace Kočnera se Zsuzsovou přes šifrující aplikaci Threema. Podle webů se v ní Kočner holedbal svým vlivem a styky s vysokými slovenskými politiky, mimo jiné prý na Maledivách s Bugárem řešil záchranu vlády Roberta Fica.

Skutečností je, že Most-Híd tehdy z koalice neodešel a zachránil ji tak. Nicméně Fico nakonec musel odstoupit kvůli velkým protestům veřejnosti, jež se v zemi po násilné smrti Kuciaka zvedly.

Bugár v první reakci na informace o maledivském setkání s Kočnerem odmítl, že by spolu snídali, či dokonce obědvali, jak tvrdil Kočner Zsuzsové. Připustil jen, že ho viděl v jedné restauraci u jiného stolu. Posléze připustil, že si k němu Kočner při jedné snídani přisedl, avšak důrazně vyloučil, že by s ním probíral situaci na Slovensku.

"Poprvé a naposledy jsem ho potkal na Maledivách. Překvapuje mě, že věříte tomu, co člověk podezřelý z objednání vraždy píše svojí volavce," řekl Bugár na tiskové konferenci, na které mnoho prostoru pro otázky novinářů neposkytl.

Podle médií Zsuzsová pracovala pro Kočnera jako "volavka" a lákala na sex vlivné muže. Patřili prý mezi ně předseda a místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko a Martin Glváč nebo poslanec a bohatý podnikatel Boris Kollár.

Kočner je spojován s řadou sporných finančních operací a v několika kauzách je i obviněný. Patří k nim také podezření, že byl objednavatelem vraždy Kuciaka.

Obviněnými ze spoluúčasti na tomto zločinu jsou rovněž Zsuzsová a další tři lidé. Ve středu slovenská policie tuto čtveřici obvinila z přípravy dalších tří vražd. Jejich oběťmi se měli stát bývalý ministr vnitra a spravedlnosti a nynější advokát Daniel Lipšic a prokurátoři Peter Šufliarsky a Maroš Žilinka.

Související

Marian Kočner

V kauze Kuciak rozhodl soud o vině Zsuzsové. Kočnera osvobodil

Obžalovaná Alena Zsuzsová je vinná v kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové i v dalším případu přípravy vraždy současného generálního prokurátora Maroše Žilinky. Odsedět si má 25 let. Kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera však soud osvobodil. 

Více souvisejících

Marian Kočner vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Most-Híd Béla Bugár Robert Fico

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy