Německý ministr financí Scholz se dere do čela SPD, hledá spolukandidátku

Německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz oznámil, že je připraven se ucházet o post předsedy Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Informoval o tom dnes týdeník Der Spiegel. Scholz je zatím nejvýše postaveným uchazečem o funkci, na kterou po debaklu SPD v květnových volbách do Evropského parlamentu rezignovala Andrea Nahlesová.

Scholz podle Spiegelu oznámil svůj úmysl kandidovat na nejvyšší stranický post už v pondělí trojici dočasných spolupředsedů SPD, Malu Dreyerové, Manuele Schwesigové a Thorstenu Schäferovi-Gümbelovi.

"Jsem připraven kandidovat, pokud chcete," řekl údajně Scholz. Ministr k sobě podle magazínu ještě hledá spolukandidátku, SPD by totiž příště měli vést dva spolupředsedové. Ve vládě hodlá Scholz i přes možnou kandidaturu zůstat.

Populární Scholz dosud prohlašoval, že o předsednictví SPD z časových důvodů neusiluje. Svou kandidaturu hodlá podle německých médií oficiálně oznámit příští týden.

Podpora SPD za koaličního spojenectví s konzervativci (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové klesla až na 12 procent, tedy polovinu původní úrovně. Někdejšího starostu Hamburku Scholze přitom Němci považují podle průzkumů za jednoho z nejvhodnějších uchazečů o kancléřský post.

Merkelová dříve oznámila, že popáté už konzervativce do voleb v roce 2021 nepovede a nyní se očekává, že jejich volební lídryní bude stávající předsedkyně CDU a ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Na 400.000 členů SPD by mělo nové své vedení strany vybrat v říjnu. Uchazeči o předsednickou funkci se mohou hlásit do 1. září. Dosud kandidaturu oznámilo jen několik spíše méně známých či regionálních politiků. Jsou mezi nimi například i náměstek německého ministra zahraničí Michael Roth nebo někdejší kandidátka na německou prezidentku Gesine Schwanová.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Olaf Scholz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo Andrea Nahlesová Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy