Radičová, slovenská premiérka povede ministerstvo obrany

Bratislava - Slovenská premiérka Iveta Radičová převzala ministerstvo obrany po odvolaném Ľubomíru Galkovi. Informuje o tom v pondělí agentura SITA.

Na převzetí se Radičová dohodla s prezidentem Ivanem Gašparovičem v pátek. "Dnes (pondělí) jsem se přišla dohodnout s jednotlivými šéfy sekcí, služebního úřadu a státním tajemníkem v pokračování práce v rezortu obrany," řekla Radičová při odchodu z ministerstva. Prezident si nepřeje, aby odvolaný ministr Galko na své bývalé pracoviště vůbec chodil. Galko ale popírá, že by ministerstvo řídil i po svém středečním odvolání, nebo že by se seznamoval s utajovanými skutečnostmi. S Radičovou se údajně dohodl na odevzdání věcí. Jmenování nového šéfa rezortu obrany provázelo problémy. Gašparovič post nabídl ministrovi dopravy Jánu Figeľovi, který ale odmítl.

Galka ve středu na návrh premiérky Radičové odvolal prezident Gašparovič kvůli jedné z největších afér s odposlechy ve slovenské historii. Vyšly najevo informace, že vojenská kontrarozvědka, která byla Galkovi přímo podřízena, sledovala tři redaktory listu Pravda a šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka. Kontrarozvědka je navíc v podezření, že sledovala i premiérku Radičovou. To se zatím neprokázalo.

Související

Marian Kočner Rozhovor

Když nebudu mít svatý klid, ty nebudeš premiér. Na Slovensku je opět živo

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner si začátkem září 2015 nahrál rozhovor s podnikatelem Michalem Suchobou. Tématem jejich rozhovoru byl i tehdejší premiér Robert Fico. V nahrávce zaznělo od Kočnera, že mu nyní již bývalý slovenský premiér Fico slíbil "svatý klid" před vyšetřováním jeho kauz.

Více souvisejících

Iveta Radičová Slovensko

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy