Ve Slovinsku důkladně kontrolují legální původ aut

Praha - Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) upozorňuje řidiče mířící na dovolenou přes Slovinsko, že je celníci na hranicích mohou pěkně pozdržet. Zaměřují se totiž často na kontrolu, zda nejsou auta kradená.

Slovinsko sice nepatří k oblíbeným dovolenkovým destinacím českých turistů, přesto přes něj v létě projíždí desítky tisíc Čechů mířících na chorvatské pláže. AČCKA však upozorňuje, že slovinští celníci jsou při kontrole aut velmi důkladní.

"Slovinské orgány na vnější schengenské hranici i ve vnitrozemí provádějí časté a důkladné kontroly, jež se mimo jiné zaměřují i na legální původ vozidel. Hlavně na slovinsko-chorvatských hraničních přechodech v mnoha případech zabavují vozidla pro podezření jejich nelegálního původu. Jde především o vozy dražších značek Audi, BMW nebo Mercedes," upozornil viceprezident a mluvčí AČCKA Tomio Okamura.

Maximální povolená rychlost ve Slovinsku je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 100 km rychlostní silnice a 130 km/h na dálnici. Slovinské předpisy povolují řídít s 0,5 promile alkoholu v krvi, ale jen těm řidičům, kteří jsou pod vlivem alkoholu schopni auto řídit bezpečně. V opačném případě hrozí vysoká pokuta, v přepočtu až 25 tisíc korun.

Týdenní dálniční známka stojí 15 eur (zhruba 390 korun), měsíční pak 30 eur (780 korun) a jsou v prodeji na hraničních přechodech i na rakouských a maďarských dálnicích v blízkosti slovinských hranic. Zpoplatněny jsou takto i dálniční obchvaty (například Lublaň, Celje či Maribor). Pokuta za jízdu bez dálniční známky je 300 eur (8 700 korun).

Ve Slovinsku vůbec platí poměrně vysoké pokuty. Například za překročení povolené rychlosti v obci do 10 km/h je to 80 eur (2080 korun), řízení pod vlivem alkoholu nad povolený limit od 180 eur (4680 korun) do 950 eur (24 700 korun), telefonování při jízdě 120 eur (3120 korun), jízda bez použití bezpečnostních pásů 120 eur (3120 korun), nezastavení před přechodem, na kterém je chodec 500 eur (13 tisíc korun) a nebezpečné předjíždění také 500 (13 tisíc korun). Pokutu je nutné uhradit na místě. V případě vyšších částek může policista zabavit některé doklady včetně cestovního pasu až do termínu projednání na místním přestupkovém soudu. V případech těžších provinění může policista provinilou osobu zadržet až do doby soudního jednání.

Související

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Slovinsko kvůli úniku odstavilo svou jedinou jadernou elektrárnu

Jediná slovinská jaderná elektrárna Krško, ležící přibližně 100 kilometrů východně od slovinské metropole Lublaň, byla ve čtvrtek preventivně odstavena pro únik v ochranné budově. K ohrožení zaměstnanců, obyvatelstva ani životního prostředí nedošlo.

Více souvisejících

Slovinsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy