Nefixluje Ukrajina s plynem? Medveděv vydal Gazpromu nařízení

Moskva - Nastupují mrazy a Moskva má obavy, zda se zemní plyn opravdu dostává ke koncovým zákazníkům. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes proto nařídil Gazpromu, aby pečlivě sledoval, zda Ukrajina neodčerpává tranzitní plyn určený evropským zákazníkům.

Právě odčerpávání ruského plynu z ukrajinských tranzitních plynovodů vedlo před pěti lety k vážné krizi, která ochromila dodávky ruského plynu do řady východoevropských zemí a vyvolala diplomatické napětí. Moskva uzavřela i loni na řadu měsíců kohouty pro Ukrajinu, ale toku plynu do Evropské unie se přerušení vážněji nedotklo.

Šéf Gaspromu Amexej Miller dnes naopak Kyjev pochválil za včasné plnění finančních závazků. Potvrdil, že koncem prosince Ukrajina úhradou 1,65 miliardy dolarů splatila část svého dluhu, jehož celková výše dosahuje částky 5,3 miliardy. Kyjev zároveň zaplatil 150 milionů dolarů jako zálohu na lednový odběr.

V tomto měsíci podle Millera Ukrajina odebere asi jednu miliardu krychlových metrů plynu, což vzhledem k nastupujícím mrazům není příliš mnoho.

"Máme přirozeně zájem na tom, aby byla Ukrajina spolehlivým partnerem," řekl premiér Millerovi. "Vaše slova ale nutí k zamyšlení, jak se budou události vyvíjet. Sledujte pozorně, jak Ukrajina plyn odebírá, a v případě nutnosti přijměte operativní rozhodnutí," citovala Medveděva agentura TASS.

Česká republika nemá žádná významná ložiska zemního plynu. Těžba na jižní Moravě se pohybuje pod 100 mil. m3 plynu ročně a podílí se tak na celkové spotřebě necelým jedním procentem. Vytěžený plyn patří mezi plyny typu H.

Hlavními dodavateli zemního plynu do České republiky jsou Rusko a Norsko. S producenty zemního plynu v těchto zemích byly ve druhé polovině minulého desetiletí podepsány dlouhodobé kontrakty na dodávky zemního plynu.

Dodávky zemního plynu z Ruska proudí na naše území přes Slovensko a na naše území vstupují přes předávací stanici v Lanžhotě. Naproti tomu dodávky norského zemního plynu vstupují na naše území přes předávací stanici Hora Sv. Kateřiny. V současné době se složení zemních plynů dodávaných od obou hlavních dodavatelů prakticky neliší, uvedl zemniplyn.cz.

Související

Dmitrij Anatoljevič Medveděv je ruský politik a podnikatel, v letech 2008–2012 prezident Ruské federace a poté do roku 2020 ruský premiér. Od dubna 2012 je předsedou vládní strany Jednotné Rusko, od ledna 2020 působí jako místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace.

Medveděv vyhrožuje Polsku: Sklidíte radioaktivní popel

Dmitrij Medveděv na sociálních sítích napsal: „Varšava určitě dostane svůj podíl radioaktivního popela." Jeho komentář odkazuje na prohlášení šéfa polského ministerstva zahraničí Radosława Sikorského o možném konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem.

Více souvisejících

Dmitrij Medveděv Zemní plyn Ukrajina

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na příští víkend: Vedro by nemělo být takové

Červen skončil dvěma víkendovými dny s tropickými teplotami, ale i bouřkami. Během prvního červencového víkendu by v Česku takové vedro panovat nemělo, vyplývá z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy