Opozice smí pochodovat za Němcova. Putin slíbil jeho matce dopadení vrahů

Moskva - Moskevská radnice povolila uspořádat v neděli odpoledne smuteční pochod za zavražděného politika Borise Němcova. Pochod povede z východní části centra přes nábřeží na most, kde byl kritik Kremlu v noci na dnešek zavražděn, potvrdila radnice.

Smuteční pochod se odehraje namísto povolené opoziční demonstraci proti krizi a válce na Ukrajině, který se měla konat jako "jarní pochod" na okraji metropole.Trasa smutečního pochodu nicméně mine hlavní tepnu metropole, Tverskou ulici, a Rudé náměstí. Akce má začít v 13:00 SEČ a organizátoři čekají účast až 50.000 lidí."Policie bude pečlivě prohlížet účastníky akce, aby zabránila provokacím," upozornila radnice a vybídla, aby lidé přistupovali k bezpečnostním opatřením s porozuměním.Na místo zločinu, které se nachází nedaleko od Kremlu, již nyní přicházejí davy lidí a kladou zde květiny k uctění Němcovovy památky.Média předpokládají, že Němcov byl i v době vraždy "pod dohledem" úřadů, stejně tak jako okolí Kremlu má patřit k nejlépe střeženým v zemi, a tak očekávají, že dopadení pachatelů zřejmě bude otázkou krátké doby. Avšak vyšetřovatelé zatím jen hovoří o množství různých verzí, ale dosud žádné dopadení neohlásili.

Putin slíbil Němcovově matce dopadení vrahů

Ruský prezident Vladimir Putin přislíbil udělat vše pro dopadení a potrestání vrahů opozičního politika Borise Němcova, který byl zastřelen v noci na dnešek na mostě u Kremlu. Policie údajně mezitím v centru Moskvy našla auto, ze kterého pachatelé zřejmě stříleli na bývalého místopředsedu ruské vlády z 90. let a pak unikli z místa činu."Uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni," uvedl Putin v soustrastném poselství Němcovově matce, zveřejněném na webové stránce Kremlu. "Boris Němcov zanechal svou stopu v dějinách Ruska, v politice a životu společnosti. Působil ve významných funkcích v obtížném přechodném období naší země. Vždy přímo a čestně vyjadřoval své stanovisko a hájil své hledisko," napsal Putin v kondolenci.Policistům se podle ruské televize mezitím podařilo v centru Moskvy, poblíž pěší zóny Arbat, nalézt bílý vůz, který zřejmě patřil najatým zabijákům. Vůz nyní prohlížejí kriminalisté. Podle agentury Interfax už našli "pádné důkazy" pro předpoklad, že právě v tomto autě vrazi uprchli.Němcov má být pochován v úterý, po posledním rozloučení, které se odehraje v Sacharovově centru v Moskvě.

Související

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023 Analýza

Kdo se postaví Putinovi, a proč nikdo jiný nemá šanci?

Válka proti Ukrajině ani záhadná úmrtí jeho kritiků a odpůrců nebrání Rusům v tom, aby se současným prezidentem Vladimirem Putinem sympatizovali. Je více než pravděpodobné, že se ujme prezidentského úřadu i po březnových volbách. Jeho protikandidáti jsou nevýrazní a z principu nepocházejí z opozice. 

Více souvisejících

Boris Němcov (kritik Kremlu) Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

„Vymyslel by si další záminku, jinou lež“. Britové reagují na slova Farage o Putinově motivaci k invazi

Lídr strany Reform UK Nigel Farage je před parlamentními volbami 4. července pod palbou kritiky za své výroky o ruské motivaci k invazi proti Ukrajině. Prohlašoval, že Západ ruskou invazi na Ukrajinu vyprovokoval. Zapomněl ale na nekalé ruské aktivity, které se v Evropě dějí už dlouhá léta a se šířením NATO mají pramálo společného. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy