Jaceňuk pohrozil Rusku: Zvítězili jsme ve 2. světové válce, vyhrajeme i teď

Kyjev - Oslavy kulatého výročí konce druhé světové války vyvolávají na Ukrajině emoce. Premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko ze zločinné politiky a Moskvě vyčetl, že dává hlavní zásluhu za vítězství nad nacismem jen Rusům. Ukrajina poprvé slaví konec druhé světové války společně s dalšími zeměmi 8. května. Vítězství nad hitlerovským Německem nicméně slaví i 9. května stejně jako Rusko.

Prezident Petro Porošenko na dnešním slavnostním zasedání parlamentu v Kyjevě k 70. výročí vítězství nad fašismem mimo jiné řekl, že motivy války na Donbasu a druhé světové války byly stejné: posunutí hranic, imperiální ambice, hrubé porušení mezinárodních práv a jakoby boj za práva lidí mluvících stejným jazykem.

Premiér Jaceňuk ve svém proslovu řekl, že vítězství nad nacionálním socialismem ukrajinskému lidu žádnou svobodu nepřineslo. "Ukrajina se stejně jako celá východní Evropa dostala pod "sovětskou okupaci a totalitu", zdůraznil. Podle Jaceňuka ve válce proti fašismu padlo na sedm milionů ukrajinských vojáků. Celkem pak země přišla o 14 milionů obyvatel.

V souvislosti s konfliktem na východě Ukrajiny, kde část území kontrolují proruští separatisté, premiér vyjádřil pevnou víru ve vítězství nad povstalci navzdory podpoře, kterou dostávají z Ruska. "Svou vlast jsme uhájili tehdy (ve druhé světové válce) a svou zemi uhájíme i nyní. Zvítězili jsme tehdy a vyhrajeme i teď," prohlásil.

Zdroj: YouTube

Související

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský expremiér

Před pěti lety skončil "Euromajdan", krvavé protesty si vyžádaly desítky mrtvých

Nepokoje na Ukrajině vypukly po 21. listopadu 2013, kdy proruská vláda prezidenta Janukovyče zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií a vyzvala k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Svůj krok vysvětlila tím, že jednání s Bruselem bude pozastaveno, dokud nebude jasné, jakou kompenzaci obdrží Kyjev od EU za ztráty způsobené oslabením ekonomické spolupráce s Moskvou.
Dmitrij Medveděv

Rusko drtí Ukrajinu novými sankcemi. Na černé listině jsou stovky politiků, i syn Porošenka

Rusko zavedlo sankce proti 322 ukrajinským představitelům - politikům i podnikatelům - a 68 ukrajinským firmám, kterým zmrazí aktiva v Rusku a zakáže vývoz kapitálu. Příslušné nařízení dnes podepsal předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Moskva tvrdí, že jde o odpověď na opatření, která Kyjev podniká proti Rusku. Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin označil sankce za úvodní díl seriálu, kterým se Moskva pokusí ovlivnit volby na Ukrajině v příštím roce.

Více souvisejících

Arsenij Jaceňuk Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy