Moskva bombasticky slavila konec 2. světové války, Putin děkoval Spojencům

Moskva - V Moskvě proběhla grandiózní vojenská přehlídka, která je vyvrcholením oslav 70. výročí vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem. Ruský prezident Vladimir Putin ráno v Kremlu přivítal zahraniční hosty. Podle oficiálního sdělení dorazilo sedmadvacet státníků, největšímu zájmu místních médií se těší prezidenti Kuby, Číny a Indie a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V projevu při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí Putin poděkoval západním spojencům za podíl na válečném vítězství.

Na Rudém náměstí se za jasného jarního počasí představilo kolem 16.000 ruských vojáků a veteránů, pochodovat do centra Moskvy přišli i příslušníci spřátelených armád z několika postsovětských zemí, a také vojáci ze Srbska, Mongolska, Indie a Číny. Přehlídka měla čtyři části, postupně se zaplněným tribunám představily historické zbraně a vojáci v dobových sovětských uniformách, pěší oddíly ruské armády, motorizované jednotky a letectvo.

Nebývalý zájem ruských médií už před oslavami vyvolaly nové obrněnce Armata, na jejichž platformě vzniká střední tank T-14, bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo a obrněný transportér. Obdiv Moskvanů nesnížil ani fakt, že při generální zkoušce jeden z tanků vypověděl poslušnost.

Zdroj: YouTube

V přehlídce se představila i řada dalších nových zbraní a jejich prototypů, které mají být základem ambiciózního programu přezbrojení ruské armády do roku 2020. Patří k nim moderní mobilní protitankové systémy Kornet, nové typy samopalů Kalašnikov nebo poprvé do vojenské přehlídky zařazené mezikontinentální balistické rakety Jars. Do pochodu vojákům na Rudém náměstí vyhrávalo tisíc armádních muzikantů.

Později centem Moskvy prošel takzvaný Pluk nesmrtelných - asi 300.000 lidí s portréty svých příbuzných, kteří bojovali ve druhé světové válce. Na Rudém náměstí se k nim připojil i Putin s fotografií svého otce v námořnické uniformě. Řekl, že "stejně jako miliony jiných prostých vojáků má právo procházet po tomto náměstí".

Putin v projevu poděkoval sovětským veteránům za jejich válečné úsilí, které před 70 lety vyvrcholilo dobytím Berlína. "Znovu si uvědomujeme velikost vítězství nad nacismem, byl to sovětský lid, kdo rozhodl o konečném výsledku války," řekl Putin. Poděkoval zároveň západním válečným spojencům za jejich příspěvek k vítězství.

Zdroj: YouTube

"Našim společným úkolem se musí stát vypracování systému rovnoprávné bezpečnosti všech států odpovídající soudobým hrozbám, který bude vybudován na regionálním a globálním základě mimo vojenské bloky," řekl Putin.V Kyjevě dnes ukrajinská armáda kvůli neustávajícím přestřelkám v Donbasu od vojenské přehlídky upustila, připomínka výročí konce války se omezila na pochod vojenských hudeb. Vojenskou přísahu složilo asi 5000 branců a prezident Petro Porošenko položil květiny na hrobě neznámého vojáka. "Slavíme 70. výročí vítězství, ale ne tak jako Rusové," řekl podle agentury DPA s odkazem na pompézní vojenskou přehlídku v Moskvě.

Psali jsme: Válkychtivý Západ, udeřil Klaus. Politici varují před hrozbami pro současný svět SSSR nahradil fašisty, zlo je infekční. Osobnosti odsoudily totalitu a válku  

Počet obětí druhé světové války se značně liší, většina historiků se přklání k číslu 60 milionů, z čehož 20 milionů připadá na vojáky a 40 milionů na civilisty. Nejvážnější ztráty utrpěl Sovětský svaz, který přišel o 27 milionů lidí. Procentuálně nejvyššími ztrátami bylo stiženo Polsko, které pozbylo téměř pětinu své předválečné populace. Ze souhrnného počtu obětí tvořili přibližně 83 % příslušníci spojeneckých států a 17 % obyvatelé zemí účastnících se konfliktu na straně Osy. Odhaduje se, že v nacistických koncentračních táborech zahynulo asi 12 milionů civilistů.

Počet obětí nacismu z celé Československé republiky za léta 1939–1945 celkem 360 000 lidí. Toto číslo bývá někdy zpochybňováno. Podle posledních bádání historiků Vojenského ústředního archívu v Praze činí počet obětí německého nacismu zhruba 343 tisíc osob.

Celkové škody jsou odhadovány na čtyři biliony amerických dolarů – přímé válečné náklady byly stanoveny na 900 miliard amerických dolarů. Válka se přímo či nepřímo dotkla valné většiny lidstva – odhady se blíží až osmdesáti procentům veškerého lidstva žijícího v té době na Zemi.

Související

Více souvisejících

II. světová válka Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy