Zeman v Moskvě: Uctění památky padlých vojáků, pak recepce v Kremlu

Moskva - Český prezident Miloš Zeman dnes v Moskvě spolu se zhruba třicítkou ruských a zahraničních politiků uctil památku sovětských vojáků. V době konání velkolepé přehlídky na Rudém náměstí měl schůzku se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Zeman položil kytici rudých karafiátů ke hrobu neznámého vojáka v Alexandrovském parku u kremelské zdi, který symbolizuje bronzová kompozice vojenské přílby a snítky vavřínu položené na bojovém praporu.

Uctění památky padlých vojáků Rudé armády bylo hlavním cílem prezidentovy cesty do Ruska. Zeman před cestou prohlásil, že jede do Moskvy, aby se "poklonil památce mrtvých, nikoli živých". Vojenské přehlídce, kterou dnes vyvrcholily moskevské oslavy válečného výročí, prezident Zeman přítomen nebyl.

Koncem dubna prezident v Praze novinářům řekl, že hodlá návštěvou Moskvy uctít nejen památku vojáků Rudé armády, ale i vlasovců, tedy padlých příslušníků Ruské osvobozenecké armády, která za druhé světové války bojovala po boku Němců proti sovětským vojákům, ale na konci války pomohla zachránit Prahu. "Vlasovovi vojáci byli také Rusové," řekl Zeman ve vysílání Českého rozhlasu.

Po pietním aktu se Zeman spolu s ostatními účastníky oslav zúčastnil slavnostní recepce v Kremlu, kterou připravil hostitel Putin. Český prezident využil podle mluvčího Jiřího Ovčáčka těchto příležitostí k neformálním besedám s prezidenty Číny, Indie, Egypta, Vietnamu, Tádžikistánu a Kazachstánu.

Putin v projevu na recepci prohlásil, že spojenecký duch z doby druhé světové války se musí stát příkladem partnerství pro současné politiky v zájmu spravedlivých cílů zachování míru. Dnešní ruský Den vítězství označil za den síly Ruska. "Čas nemůže zatemnit paměť ani odpovědnost za její zachování," řekl ruský prezident.

VIDEO: Přehlídka vojenské techniky na Rudém náměstí

Zdroj: YouTube

Zeman se dnes také sešel s Ficem. Schůzka se uskutečnila v době, kdy na Rudém náměstí pochodovali vojáci ruské armády. Oba politici se účasti na vojenské přehlídce zdrželi a dali najevo, že jí nehodlají přihlížet. Po jednání ale odjeli do centra Moskvy, kde položili kytici ke hrobu neznámého vojáka.

Zeman a Fico patří k několika málo politikům ze zemí Evropské unie, kteří se moskevských oslav účastní. Prezidenta vyslal do Moskvy už jen Kypr. Francii, Itálii a Slovinsko zastupují ministři zahraničí, Řecko předseda parlamentu. V neděli, den po hlavních oslavách, je v Moskvě očekávána německá kancléřka Angela Merkelová.

Fico před odletem do Moskvy prohlásil, že kdyby nejel do Ruska, popřel by historický fakt, že největší podíl na konci druhé světové a pádu fašismu měla Rudá armáda.

Související

Více souvisejících

II. světová válka Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy