Rusko má problémy, muselo odložit plánované lety do kosmu

Moskva – Podle agentury Interfax Rusové doložili plánované cesty do vesmírů. Podle harmonogramu měly k mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dva pilotované lety. Kvůli dubnové nehodě kosmické lodi Progress teď ale musí hledat jiné termíny.

Do konce roku mají z kosmodromu Bajkonur i vesmírné stanici celkem tři pilotované Sojuzy, data dvou z nich se ale posunula. Jedna cesta měla proběhnout v květnu, další pak v září a červnu.

Start prvního z nich, který měl původně letět k ISS 26. května, byl kvůli havárii Progressu nejprve odložen na 11. června. Nyní bylo stanoveno nové startovací "okno" mezi 23. a 25. červnem. Druhý Sojuz by měl na oběžnou dráhu zamířit 1. září, třetí měl původně startovat 20. listopadu, ale start byl odložen na 15. prosince.

Progress, který měl k ISS dopravit nové zásoby pro posádku tvořenou třemi Rusy, dvěma Američany a Italkou, měl před třemi týdny poruchu, selhaly nosné rakety.

Loď se pak 8. května propadla zpět do zemské atmosféry, kde zanikla. Nehoda oddálila návrat části posádky ISS, která se měla původně vrátit na Zemi minulý týden. Teď bude muset počkat.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 
Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Rusko vesmir

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Hurikán Helene zpustošil jihovýchod Spojených států. Způsobil největší škody od Katriny

Hurikán Helene, který na konci září zasáhl jihovýchod Spojených států, způsobil největší škody na pevnině od doby, kdy v roce 2005 udeřil hurikán Katrina. Podle nejnovějších informací si vyžádal nejméně 213 obětí, uvádí server The Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy