Nepokoje v Černé Hoře: Policie se střetla s demonstranty protestujícími proti vstupu do NATO

Podgorica - Policie v Černé Hoře se v sobotu v noci střetla s demonstranty, kteří již druhý víkend protestovali v ulicích Podgorice a požadovali odstoupení premiéra Mila Djukanoviče a konání předčasných voleb.

Protest asi 5000 lidí začal poklidně, zvrhl se ale v násilnosti, když se demonstranti pokusili překonat policejní kordon u budovy parlamentu a házeli kameny a různé zápalné předměty, uvedla dnes agentura Reuters. Policisté demonstranty rozháněli slzným plynem. Podle ministra vnitra utrpělo zranění 15 policistů, jeden z nich byl zraněn vážně. Lékařskou pomoc rovněž muselo vyhledat 24 civilistů. Opozice kritizuje fakt, že bývalá jugoslávská republika je ovládána Djukanovičem, který je u moci již 20 let, a politickými elitami okolo něj. Vláda se proti protestům ohradila a uvedla, že demonstrace mají prý jen za cíl zabránit tomu, aby se Černá Hora připojila k NATO.

Černá Hora je kandidátskou zemí na vstup do Evropské unie a očekává pozvánku do Severoatlantické aliance. Parlamentní volby by se v zemi měly uskutečnit příští rok.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 

Více souvisejících

Černá Hora demonstrace v Černé Hoře

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy