Hrůza Srebrenice ožívá: V Srbsku soudí expolicisty, zmasakrovali přes 100 muslimů

Bělehrad - V Bělehradu dnes začal proces s osmi bývalými bosenskosrbskými policisty, kteří jsou obžalováni ze zavraždění stovky muslimů nedaleko Srebrenice v červenci 1995. Hrozí jim až 20 let vězení.

Soudci dnes odmítli další odročení procesu, který je považován za test odhodlání srbské justice vypořádat se s nejhorším masakrem v Evropě od druhé světové války.

Obžaloba viní někdejší členy speciální policejní jednotky bosenských Srbů ze spáchání válečného zločinu na civilním obyvatelstvu. Ve skladišti ve vesnici Kravica nedaleko Srebrenice podle prokuratury postříleli více než 100 civilistů muslimské (dnes bosňácké) národnosti.

Během celého srebrenického masakru bylo povražděno sedm až osm tisíc muslimských mužů a chlapců. Hlavního organizátora zločinu, bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, zatkla policie v Srbsku v roce 2011. Poté byl vydán do Haagu. Verdikt soudu se čeká letos.

Dosud bylo identifikováno přes 1300 civilistů zmasakrovaných v Kravici. Šlo o muslimské vězně zajaté poté, co Srebrenica padla do rukou bosenskosrbských sil.

Osm bývalých bosenskosrbských policistů bylo zatčeno v Srbsku předloni na jaře a od té doby jsou ve vazbě. Stalo se tak poté, co Bosna a Srbsko v roce 2013 podepsaly dohodu o spolupráci při vyšetřování válečných zločinů a Sarajevo předalo důkazy srbským vyšetřovatelům.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Srbsko Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy