Rusko, Írán a Sýrie proti USA: Úder na základnu byl aktem agrese a porušením práva

Moskva - Americký raketový útok na syrskou základnu po chemickém incidentu z minulého týdne byl "aktem agrese hrubě porušujícím mezinárodní právo a chartu OSN". Shodli se na tom dnes ministři zahraničí Ruska, Íránu a Sýrie, kteří jednali v Moskvě.

TASS o tom informoval s odvoláním na prohlášení šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, který se sešel se svými protějšky ze Sýrie Valídem Mualimem a z Íránu Mohammadem Džavádem Zarífem.

Ministři vyjádřili podporu tomu, aby incident s chemickým útokem vyšetřila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), v níž ale má být "vyvážené" zastoupení odborníků podle jejích členských zemí. "Nepřijmeme snahy zabránit nezávislému a objektivnímu vyšetřování a budeme usilovat o to nalézt pravdu," řekl Lavrov.

Trojice ministrů při dnešním setkání podle Lavrova zdůraznila, že Spojené státy a jejich spojenci musejí respektovat syrskou svrchovanost a zdržet se jakéhokoli činu, jako byl raketový útok.

"Budeme i nadále poskytovat syrské vládě nezbytnou podporu pro obnovení míru, hospodářství, civilní infrastruktury a řešit naléhavé humanitární potřeby postiženého syrského obyvatelstva," citoval TASS ruského ministra.

Íránský ministr zahraničí Zaríf vyslovil názor, že USA chtěly využít chemický incident a následný odvetný útok na syrskou základnu z vnitropolitických důvodů. Také obvinil USA z toho, že "brání objektivnímu vyšetření případu a že mají dvojaký přístup, když jde o využití zbraní hromadného ničení".

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.
USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Více souvisejících

útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Rusko Sergej Lavrov Muhammad Džavad Zaríf Sýrie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy