Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Stále ošemetnější realita

Jen pár dní po americkém úderu ohlásila syrská média údajně již druhý izraelský nálet na cíle v zemi, k němuž došlo během víceméně jednoho týdne, poukazuje Apps. Dodává, že na Západě se zase spekuluje o možné ruské odvetě za útok, během něhož USA, Británie a Francie odpálily 105 střel na výrobny chemických zbraní v Sýrii, přičemž západní představitelé se obávají především možných kybernetických útoků Moskvy.

Západ a jeho spojenci z Perského zálivu mezitím zápasí se svými dalšími kroky, konstatuje odborník. Připomíná, že americký prezident Donald Trump vysílá protichůdné zprávy - říká, že chce stáhnout americké vojáky ze Sýrie, ale zároveň slibuje pokračování akcí, které mají zamezit Asadovu režimu v nasazení chemických zbraní.

Nejasnost panuje i ohledně širší politiky vůči Rusku, jelikož Bílý dům vyvrátil předchozí prohlášení americké vyslankyně při OSN Nikki Haleyové o chystaném zostření sankcí vůči Moskvě, podotýká expert. Soudí, že toto ukazuje na z pohledu Washingtonu stále ošemetnější realitu - útok na Sýrii byl v jistém směru sice jasnou ukázkou rozsahu americké vojenské síly - a zjevné neochoty Ruska dodržet své hrozby sestřelením raket či útokem na lodě a letouny, které je vypustí -, avšak i kdyby akce úspěšně odradila Asada od dalšího použití chemických zbraní, nikterak nezastaví posun geopolitické rovnováhy na Blízkém východě i jinde v neprospěch USA.

"Na syrském bojišti Asad nadále konsoliduje svou moc za pomoci konvenčních vládních leteckých úderů, které přes víkend pokračovaly v klíčových oblastech, kde povstalecké skupiny ustupují," píše Apps. Dodává, že Izrael, Írán a Turecko nadále vedou své zástupné války v Sýrii, a to se stále větší urputností, a minulý týden se navíc objevily zprávy, že Washington hodlá nahradit zhruba dva tisíce amerických vojáků v Sýrii arabskými jednotkami, což signalizuje, že Trumpova administrativa zřejmě rezignovala a ponechá rozhodování o regionu na tamních mocnostech.

Útokem na Sýrii Washington demonstroval, že zůstává dominantní vojenskou silou ve Středomoří, alespoň pokud se rozhodne svou sílu použít, avšak stupňující se ruské a čínské aktivity v jiných regionech znamenají, že americká moc se stále ztenčuje, domnívá se analytik. Připomíná, že jakmile USA přesunuly jednu svou letadlovou loď do Středomoří, aby čelily Rusku v Sýrii, Čína provedla zatím největší námořní vojenské cvičení v Jihočínském moři a následovaly její manévry v Taiwanské úžině, které jsou chápány jako otevřený pokus zastrašit potenciální nepřátele Pekingu, tedy Spojené státy a jejich regionální spojence.

Přijdou nebezpečnější krize

Navzdory svým globálním ambicím se Moskva s Pekingem cíleně soustředí především na své bezprostřední okolí ve východní Evropě a Asii a koncipují své armády tak, aby dokázaly tlačit na stále omezenější americkou vojenskou přítomnost v těchto oblastech, tvrdí Apps. Doplňuje, že menší američtí nepřátelé jako Írán a Severní Korea uvažují podobně a byť jim útok na Sýrii připomněl, že Washington v případě potřeby dokáže uštědřit rychlý jednorázový úder, jejich hlavní úsilí se soustředí na odrazení Spojených států od akcí směřujících ke změně režimu.

" Na posledním měření sil v Sýrii je ve skutečnosti  pravděpodobně nejpřekvapivější to, jak malá diskuze zřejmě proběhla ve Washingtonu o vystupňování širší akce proti Asadovi," konstatuje odborník. Zdůrazňuje, že vyjma vynucování často zmiňované červené linie v podobě nasazení chemických zbraní neexistuje již reálná chuť pokusit se syrského vůdce svrhnout, především ve světle problémů, kterým čelil Irák po odstranění Saddáma Husajna.  

Nepřátelé Washingtonu - především ruský prezident Vladimir Putin - mezitím podle analytika nadále využívají současnou konfrontaci ke zkoušení nových technologií, čímž Spojené státy frustrují. Moskva údajně minulý týden rušila GPS signál nad částí Sýrie, čímž ovlivnila aktivitu amerických dronů, navíc se stupňuje širší informační válka ze strany Ruska, která posiluje rozdělenost Západu - než aby sestřelilo americké střely, se Rusko prostě rozhodlo tvrdit, že tak učinilo, čímž dále čeří vody již tak zakaleného mezinárodního diskursu, tvrdí expert.    

Mnoho z těchto trendů je dlouhodobých a jakákoliv americká administrativa by s jejich zvládnutím měla problém, připouští Apps. Konstatuje, že Trumpův tým sice čelí chaotičtějšímu světu a sebevědomějším a důvtipnějším nepřátelům než si dokázala ještě před dvěma lety představit Obamova administrativa, ale přesto je obtížné určit, zda svérázné Trumpovo prezidentství řešení věcí spíše nekomplikuje. To by podle odborníka naznačovalo i údajné upozadění vedoucího štábu Bílého domu Johna Kellyho a prezidentovo soustředění se na vyšetřování ruských zásahů do voleb v roce 2016, které vede Robert Mueller.

Úder na Sýrii byl tedy jen vysoce rutinním divadlem, v zásadě nekrvavým cvičením, v jehož rámci USA hájily červené linie a postavili se ruskému zastrašování, deklaruje analytik. Za povzbudivé považuje, že se tak stalo bez větších obětí na všech stranách, ale zároveň očekává příchod větších krizí, které mohou být mnohem nebezpečnější.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Rusko USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy