Ukrajinci zajali ruského vojáka válčícího v Donbasu. Lživá propaganda, ohradila se Moskva

Kyjev - Ukrajinská armáda zajala v Luhanské oblasti ruského vojáka Viktora Agejeva (22). Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jde o lež ukrajinské propagandy. Moskva soustavně popírá přímé zapojení do konfliktu v Donbasu.

Agejev z Altajského kraje na jihu Sibiře byl podle své matky a přátel povolán do ruské armády, kde sloužil ve spojařském pluku v Rostovské oblasti. Po skončení povinné služby letos v březnu podepsal s armádou kontrakt a byl převelen do města Batajsk u ukrajinských hranic, kde je posádkou 22. gardová brigáda speciálních sil ruské armádní rozvědky GRU.

Do zajetí se dostal 24. června u vsi Želobok během potyčky ukrajinských vojáků z 93. brigády s průzkumnou hlídkou z 4. mechanizované brigády luhanských separatistů.

"Viktor k nám přijel bojovat z Ruska. Přijel vydělat si zabíjením našich chlapců na východě. Dostal proto kulomet. Moc střílet neuměl, což se našim chlapcům hodilo," uvedla ukrajinská televizní reportérka Julija Kyrijenková.

Ve zmiňované přestřelce byl podle ukrajinských médií zabit velitel povstalecké hlídky, ruský důstojník Alexandr Ščerbak z Kirova. Další čtyři průzkumníci se raději vzdali, včetně 22letého Rusa z Altaje, který měl u sebe doklady, včetně vojenských, vydané ruskými úřady. "S faxem nepracujeme, internetovou adresu nemáme," odmítlo vyjádření vojenské komisařství Altajského kraje s tím, že dotazy je záhodno zaslat poštou.

"Viktor Agejev nikdy nesloužil v ruských ozbrojených silách na základě kontraktu," tvrdí ruské ministerstvo obrany, podle kterého Agejev byl po povinné vojenské službě loni v květnu propuštěn z armády do zálohy. Tvrzení, že v ruské armádě zůstal a podepsal příslušný kontrakt, jsou "výmyslem ukrajinských propagandistů", tvrdí ruští vojáci. O propuštění do zálohy se zmiňuje Agejevova vojenská knížka, v níž naopak chybí záznam o kontraktu, protože "to tam ukrajinské tajné služby z neznalosti opomněly dopsat".

K zajatcům se mezitím přihlásil jeden z předáků luhanských separatistů Vladislav Dějněgo: "Prověřili jsme informace a ti kluci jsou naši, vůbec to nejsou žádní Rusové. Jsou místní," prohlásil.

BBC připomněla, že kontrakty s vojáky uzavírá ruská armáda na nejméně dva roky, v případě praporčíků a důstojníků na pět let. Jeden z Agejevových kamarádů z armády uvedl, že Viktor slouží na Ukrajině, protože si tak může slušně vydělat.

V minulosti Moskva po zajetí ruských vojáků na Ukrajině tvrdila, že tito Rusové nemají s ruskou armádou už nic společného a po boku separatistů bojují jako dobrovolníci. Nicméně ukrajinskou důstojnici Nadiju Savčenkovou, odsouzenou v Rusku za údajný podíl na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny, vyměnila za dva ruské vojáky.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Ruská armáda Ukrajina Rusko Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

před 3 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy