Vrah ruského politika Němcova dostal 20 let. Mučili mě, věřím v Alláha, řekl Dadajev

Moskva - Zaur Dadajev, který byl usvědčen z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova, dpstal 20 let vězení. Prokurátorka přitom pro Čečence žádala doživotí. Čtveřice spolupachatelů si má odpykat tresty od 11 do 19 let.

Porota vojenského soudu shledala 29. června pětici Čečenců vinnými z úkladné vraždy kritika Kremlu 27. února 2015. Zaur Dadajev je považován za vykonavatele vraždy, jejíhož objednavatele se dosud nepodařilo vypátrat. Obviněné bratry Anzora a Šadida Gubaševovy a dále Chamzata Bachajeva a Tamerlana Eskerchanova, kteří podle obžaloby zajistili zbraň a Němcova před vraždou sledovali, porota označila za spolupachatele.

Soudce Jurij Žitnikov v rozsudku uvedl, že trest si má odsouzenec odpykat v nápravném zařízení s přísným režimem. Ještě dříve Dadajevovi vyměřil 17 let za nájemnou vraždu a sedm let za nezákonné držení zbraně, což nakonec shrnul do 20 let. Soud rovněž Dadajeva zbavil hodnosti poručíka, státního vyznamenání za statečnost a vyměřil mu pokutu 100.000 rublů (asi 38.000 Kč).

"Nejsem vinen, věřím v Alláha a neskloním se před nikým. Ani před prokuraturou, ani před (vyšetřovatelem) Krasnovem, ani před (tajnou službou) FSB," prohlásil Dadajev. Řekl také, že jeho doznání bylo vynuceno mučením.

Podle rozsudku si Anzor Gubašev má odpykat 19 let za mřížemi, jeho bratr Šadid 16 let, Tamerlan Eskerchanov 14 let a Chamzat Bachajev 11 let, všichni v zařízení s přísným režimem. Všichni také mají zaplatit po 100.000 rublech. Eskerchanov přišel o hodnost praporčíka policie.

"Dali 11 let člověku, který nic nespáchal," řekl Bachajevův advokát. Dadajevův obhájce si stěžoval, že soud vyloučil z případu záznamy z kamer, dokazující alibi jeho klienta.

Verdikt neuspokojil ani pozůstalé. "Samozřejmě, že je to málo. Co je 20 let za lidský život?" prohlásil Němcovův spolupracovník Ilja Jašin. Tak mírný trest podle něj vzbuzuje pochybnosti, protože pro nájemného vraha je jedině správné doživotí. Za ještě horší považuje, že vrahův klient je na svobodě.

Mluvčí Vyšetřovacího výboru, který je jakousi ruskou obdobou FBI, ujistila veřejnost, že vynesením verdiktu vyšetřování Němcovova případu nekončí. Ostatně po předpokládaném organizátorovi vraždy Ruslanu Muchudinovovi bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Němcovova dcera Žanna se podle serveru Newsru.com naopak domnívá, že vyšetřovatelé pátrají pouze "na oko" a rozhodli se Muchadinova raději nedopadnout, protože od tohoto muže vede stopa ke spolupracovníkům vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova.

Související

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023 Analýza

Kdo se postaví Putinovi, a proč nikdo jiný nemá šanci?

Válka proti Ukrajině ani záhadná úmrtí jeho kritiků a odpůrců nebrání Rusům v tom, aby se současným prezidentem Vladimirem Putinem sympatizovali. Je více než pravděpodobné, že se ujme prezidentského úřadu i po březnových volbách. Jeho protikandidáti jsou nevýrazní a z principu nepocházejí z opozice. 

Více souvisejících

Boris Němcov (kritik Kremlu) Rusko Zaur Dadajev

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy