Chorvatský ministr obrany má zakázaný vstup na území Srbska

Bělehrad - Srbsko dnes zakázalo vstup do země chorvatskému ministrovi obrany Damiru Krstičevičovi. Šlo o odvetné opatření v reakci na to, že Chorvatsko v neděli zakázalo vstup na své území srbskému ministrovi obrany Aleksandaru Vulinovi, píše agentura AP.

Srbská vláda v prohlášení rozhodnutí označila za reciproční s tím, že postup Chorvatska byl "v rozporu s dobrými sousedskými vztahy a nerespektuje základní evropské hodnoty, které zahrnují svobodu pohybu".

Nejnovější roztržka představuje zintenzivnění napětí mezi někdejšími válečnými nepřáteli. Chorvatská delegace 18. dubna předčasně ukončila návštěvu Bělehradu kvůli nacionalistickému incidentu. Reagovala na chování poslance a vůdce srbských radikálů Vojislava Šešelje, který své kolegy z Chorvatska urážel a přímo v budově parlamentu pošlapal chorvatskou vlajku.

Chorvatsko v neděli oznámilo, že Vulinovi zakázalo vstup na své území, jelikož se nechal slyšet, že rozhodnutí o tom, zda se zúčastní pietní akce za oběti bývalého koncentračního tábora Jasenovac, kterou organizovali v chorvatské vesnici Mlaka pravoslavní Srbové, záleží na srbském prezidentovi spíše než na Chorvatsku. Vulinovy protichorvatské výroky vyvolaly napětí už v minulosti.

Vztahy mezi Srbskem a Chorvatskem přitom analytici označují za klíčové pro stabilitu v regionu.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Srbsko Chorvatsko Armáda Chorvatsko Aleksandar Vulin (srbský ministr) politici

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 38 minutami

před 49 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy