Rusko dál osekává svobodu slova? Nový zákon přísně trestá "falešné" zprávy

Moskva - Ruští poslanci dnes schválili novelu zákona hrozící až rokem vězení pro média či osoby, které odmítnou smazat či dementovat informaci, označenou soudem za falešnou. Uvedla to agentura AFP. K přijetí zákona je ještě zapotřebí i souhlas senátorů a podpis prezidenta.

Podle nového znění článku 315 trestního zákona má pachatelům, odmítajícím odstranit či popřít informace, označené soudem za falešné, hrozit tresty sahající od pokuty ve výši 50.000 rublů (asi 16.000 Kč) až po rok za mřížemi. Toto ustanovení se má týkat jak fyzických, tak právnických osob, jakož i uživatelů sociálních sítí.

Podle nevládní organizace Agora, sdružující právníky a obhájce lidských práv, ruské soudy loni odsoudily 43 osob za jejich příspěvky na internetu. O rok dříve bylo takových odsouzenců 32.

"Nové předpisy, pokud budou přijaty, budou představovat nový útok na svobodu slova v Rusku," řekla AFP advokátka Irina Chrunovová z Agory. Nový zákon si podle ní bere na mušku Alexeje Navalného, opozičního předáka a blogera, pokládaného za hlavního protivníka Kremlu v současnosti. Navalnyj často publikuje nepříjemná odhalení o korupci v nejvyšších vládních kruzích.

Opoziční aktivisté už roky kritizují snahu Kremlu umlčet sociální sítě, představující dosud jedno z posledních míst, kde kritici až dosud nečelí tvrdým represím úřadů, poznamenala AFP. V Rusku se nicméně vyskytla řada případů odsouzení uživatelů sociálních sítí k přísným trestům například za přeposlání výroku, označeného úřady za extremistický.

Související

Princ William se svou rodinou

O princezně Kate psali dezinformátoři najatí Kremlem, píše CNN

Včera uplynul týden od chvíle, kdy se svět dozvěděl pravdu o zdravotním stavu princezny Kate. Manželka následníka britského trůnu odhalila, že má rakovinu. Do té doby se na sociálních sítích šířily nejrůznější spekulace, teorie i konspirace. Podle nejnovějších zjištění v tom měli prsty i Rusové. 

Více souvisejících

fake news Rusko Media Svoboda médií Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Aktualizováno před 9 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 25 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy