Nervozita v Kremlu roste. Přijde pomsta za prohrané volby gubernátorů?

Moskva - Kreml dnes důrazně popřel, že by chtěl potrestat ruské komunisty nebo nacionalisty za jejich nečekané vítězství v nedávných gubernátorských volbách v několika ruských regionech. Informaci listu Vedomosti dnes popřel prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

Vládní strana Jednotné Rusko při volbách ztratila gubernátorské posty v Chabarovském kraji a ve Vladimirské oblasti, v Přímořském kraji bylo hlasování kvůli podvodům zrušeno a v jihosibiřské Chakasii prokremelský kandidát boj vzdal. Neúspěch vládních reprezentantů připisují komentátoři nepopulární důchodové reformě, kterou se ruské vedení rozhodlo zavést.

List Vedomosti dnes napsal, že volební vítězství může Kreml komunistům a nacionalistům ztrpčit. Nově zvolení gubernátoři si prý nepočínali v kampani čestně a "porušovali pravidla politické hry".

Nervozita Kremlu a jeho strany Jednotné Rusko je o to větší, že komunisté Gennadije Zjuganova a nacionalisté Vladimira Žirinovského se v regionech dohodli na koaliční spolupráci, uvádějí Vedomosti.

Zjuganov a Žirinovskij vyzvali prezidenta Vladimira Putina k setkání, které se ale sotva uskuteční, konstatoval list. Státní moc bude jejich stranám ztěžovat příští volební klání a nebude s nimi koordinovat rozhodování o hranicích volebních okrsků.

Podle Peskova jsou podobné spekulace "absolutně nepodložené", Kreml komunisty ani nacionalisty trestat nehodlá. Vedení Jednotného Ruska nicméně v minulých dnech dalo najevo, že se z výsledků komunálních voleb hodlá poučit a "práci s regiony" změní.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 

Více souvisejících

volby v Rusku Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy