V Ingušsku to vře. Lidi pobouřila dohoda s Čečenskem, vyšli do ulic

Ve správním centru severokavkazského Ingušska na jihu Ruska se dnes znovu sešly tisíce demonstrantů, kteří protestují proti přijetí dohody o řešení územního sporu se sousedním Čečenskem. Tomu má podle dokumentu připadnout část ingušského území. Ingušský parlament dnes smlouvu i přes protesty přijal, smlouvu dnes schválil i parlament Čečenska. Informovala o tom agentura Interfax.

Dohodu na konci září podepsali šéfové obou autonomních republik Ramzan Kadyrov a Junus-Bek Jevkurov. Smlouva odevzdává do čečenské správy asi 18 čtverečních kilometrů území v ingušské části Sunžského okresu, o který obě republiky vedou spor od rozpadu Sovětského svazu. Ingušsko má výměnou dostat jiné území v sousedním čečenském okresu.

Ingušský parlament dnes v hlasování smlouvu ratifikoval. Podle agentury TASS z přítomných 25 poslanců se pro její přijetí vyjádřilo 17 zákonodárců, tři byli proti a dalších pět se hlasování zdrželo.

Podle severu RBK se dnes na protest u ingušského parlamentu v centru metropole Magas sešlo zhruba 10.000 lidí. Police zahájila palbu do vzduchu, když na prezidenta Jevkurova, který chtěl k demonstrantům promluvit, někdo z davu hodil prázdnou lahev. Tamní bezpečnostní složky následně varovaly před následky nepovolených protestních akcí.

Nesouhlas s přijetím dokumentu dnes vyjádřil i ingušský ústavní soud. Podle něj by o ratifikaci dohody měli lidé hlasovat v referendu.

Čečenský parlament dnes dohodu o čečensko-ingušských hranicích přijal jednohlasně.

Související

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ingušsko se bouří. Tisíce lidí vyšly do ulic, žádají demisi šéfa republiky

Desetitisíce lidí demonstrovaly v centru ingušské metropole Magasu proti novele zákona o referendu, která umožňuje měnit hranice ruské severokavkazské republiky bez lidového hlasování. Podle místních médií na mítink v centru města dorazily v úterý zástupy lidí, kteří se po skončení akce odmítli rozejít a několik tisíc jich na náměstí nocovalo. Demonstranti odešli až dnes ráno, policie pak střed města neprodyšně uzavřela.
Ramzan Kadyrov

V Rusku doutná obří krize, varuje analytik

NÁZOR - Na pozadí senzačních odhalení přehmatů ruské vojenské rozvědky v Evropě se rozvíjí podobně velké drama uvnitř ruského státu, tvrdí Neil Hauer v komentáři pro server Moscow Times. Bezpečnostní analytik a konzultant z think tanku Middle East Institute poukazuje, že v Republice Ingušsko - nejmenší ruské provincii - vyšly do ulic tisíce demonstrantů v souvislosti s událostmi, které mohou přerůst v největší politickou krizi v oblasti od roku 1992, kdy byla uvedená republika založena.

Více souvisejících

ingušsko čečensko Rusko Ramzan Kadyrov

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy