V Rusku doutná obří krize, varuje analytik

NÁZOR - Na pozadí senzačních odhalení přehmatů ruské vojenské rozvědky v Evropě se rozvíjí podobně velké drama uvnitř ruského státu, tvrdí Neil Hauer v komentáři pro server Moscow Times. Bezpečnostní analytik a konzultant z think tanku Middle East Institute poukazuje, že v Republice Ingušsko - nejmenší ruské provincii - vyšly do ulic tisíce demonstrantů v souvislosti s událostmi, které mohou přerůst v největší politickou krizi v oblasti od roku 1992, kdy byla uvedená republika založena.

Krvavý problém z 90. let

Příslušníci bezpečnostních složek uzavřeli přístup do ingušské metropole Magasu a mnohokrát stříleli do vzduchu, konstatuje analytik. Vysvětluje, že důvodem nepokojů je navrhované předání části území Republiky Ingušsko sousednímu Čečensku, přičemž problém má kořeny několik měsíců nazpět, kdy byly na východě Ingušska pozorovány čečenské bezpečnostní síly, jejichž příslušníci prohlašovali, že se nacházejí na čečenském území.

Minulý týden se náhle objevila zpráva, že ingušský vůdce Junus-Bek Jevkurov podepsal se svým čečenským protějškem Ramzanem Kadyrovem dohodu o předání části Ingušska Čečensku, uvádí konzultant. Dodává, že jde zhruba o 20 tisíc hektarů, tedy 5% ingušského teritoria, avšak záměr okamžitě vyvolal demonstrace v Magasu, v následujících dnech docházelo k menším protestům až do chvíle, než dohodu ratifikoval ingušský parlament, což odstartovalo zatím největší bouře.

"Mnoho podrobností o předání území stále není jasných," pokračuje Hauer. Nastiňuje, že zprávy z minulého týdne naznačovaly, že půjde o výměnu území o přibližně stejném rozsahu, zatímco jiné zprávy tvrdí, že Ingušsko odstoupí část území na severu, nikoliv na východě, přičemž oficiální zveřejněné dokumenty jsou ingušskou veřejností široce považovány za lživé.

Otázka hranic se táhne zpět do roku 1992, jelikož za sovětské éry Ingušsko a Čečensko tvořily jednu územněsprávní jednotku, Čečensko-ingušskou autonomní sovětskou socialistickou republiku, připomíná expert. Poukazuje, že poté, co Čečensko za vlády prezidenta Džochara Dudajeva vyhlásilo během rozpadu Sovětského svazu nezávislosti, Ingušsko se k němu nepřipojilo, v červnu 1992 došlo k oficiálnímu rozdělení území a o rok později byla podepsána předběžná dohoda o hranicích, avšak nikdy nedošlo k jejich plnému a formálnímu vytýčení.

Rok 1992 přinesl otřesy i na západě Ingušska, podotýká odborník. Vysvětluje, že v roce 1944 zahájil Stalin masivní deportace Ingušů do střední Asie, jejich republika zanikla a její západní část se připojila k sousední Severní Osetii, a byť se Ingušové mohli v roce 1957 vrátit a došlo k obnově jejich republiky, západní region Prigorodnij zůstal součástí Osetie.

Ingušové během sovětské éry usilovaly o návrat této oblasti, přičemž tyto snahy kulminovaly v listopadu 1992 týdnem krvavých střetů mezi ingušskými a osetijskými milicemi, které z domovů vyhnaly desetitisíce Ingušů, uvádí Hauer. Soudí, že přetrvávající smutek nad ztrátou pětiny území činí ze stávajících hraničních úprav vysoce emotivní téma.

Úkol pro Putina

Stávající demonstrace dokazují velkou nestabilitu situace a místní se střetávají s bezpečnostními složkami, přičemž obrázky kolující na sociálních sítích zobrazují mapu Ingušska, které na východě a západě trhají vlci, nastiňuje analytik. Cituje jeden z přiložených komentářů: "Nikdy nepodpoříme takové kroky a každý, kdo tak učiní, je zrádce ingušského lidu."

Nepřímou hrozbu ovšem vyslal demonstrantům i Kadyrov, když se nechal slyšet, že ti, kdo stojí za danými "provokacemi", se budou zodpovídat, uvádí Hauer. Celé fiasko podle něj podtrhuje realitu současného Severního Kavkazu jako celku a zmírnění situace bude vyžadovat změnu přístupu ve třech ohledech.

Zaprvé, ingušská vláda musí zlepšit komunikaci s veřejností, jelikož většina hněvu pramení z celkového utajování jednání o výměně území, kdy se s lidmi nikdo nebavil a nesděloval jim žádné podrobnosti, což vytvářelo živnou půdu pro spekulace a nespokojenost, míní konzultant. Soudí, že události ukázaly, že občanská společnost požaduje větší transparentnost.           

Zadruhé, musí existovat veřejný prostor pro politickou participaci, jelikož Severní Kavkaz představuje jedno z nejvíce hierarchizovaných politických prostředí v celé Ruské federaci, přičemž i tamní guvernátory jmenuje Moskva, vysvětluje expert. Dodává, že místní nemají příležitost formálně ovlivnit složení své vlády, tudíž musejí vycházet do ulic, aby byli slyšet, případně se - jako v minulosti - uchýlit k povstání.

Zatřetí, Moskva musí přitáhnout uzdu Ramzanu Kadyrovovi, na něhož se dlouhodobě valí kritika za budování "státu ve státě", kde naplatí ruské zákony a běžně dochází k porušování lidských práv, tvrdí odborník. Za znepokojivé považuje především Kadyrovovy nedávné kroky, obzvláště územní nároky vůči sousedním republikám prosazované skrze soukromou armádu.

"Tento úkol leží na Vladimiru Putinovi, který Kadyrova stvořil a nadále zavírá oči nad jeho zneužíváním moci," deklaruje Hauer. Obává se však, že historie Severního Kavkazu ukazuje, že šance na realizaci uvedených změn jsou mizivé.

Ingušsko přitom v minulosti mělo vysoce respektované vůdce, například prvního prezidenta Ruslana Auševa, jehož politiku v 90. letech národ široce schvaloval, podotýká analytik. Doufá, že Ingušsko jednou znovu potká takové štěstí, avšak dodává, že v dohledné budoucnosti je výhled pochmurný.

Související

Více souvisejících

Rusko Ramzan Kadyrov čečensko ingušsko

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy