Tvrdý brexit klepe na dveře. Je cestou k recesi a oslabení libry, varují ekonomové

Velká Británie má před sebou v následujících dnech a týdnech těžkou volbu mezi úlevou a recesí, přestože o brexitu rozhodli britští občané v referendu v červnu 2016. Evropskou unii mají Britové opustit 29. března. Odchod bez dohody, který může v zemi vyvolat nevídaný zmatek, se jeví stále pravděpodobnější.

Případná dohoda by přitom škody minimalizovala. „Takový tvrdý brexit by přinesl přerušení obchodu a uvrhl Británii do recese,“ varuje ekonom UBS Arend Kapteyn. Dohoda by odložila některá důležitá rozhodnutí a podnikatelům by přinesla alespoň špetku jistoty.

Odchod bez dohody by totiž pro řadu podniků ve Velké Británii představoval katastrofu, v cestě by jim stály nové obchodní bariéry a nejisté právní prostředí. Organizace přitom varují, že některé firmy nejsou na tuto eventualitu připraveny.

„Velká Británie by měla čas jen na přijetí těch nejnutnějších mezinárodních dohod,“ říká Andrew Goodwin z univerzity v Oxfordu. Podle vládních studií bude patnáct let po tvrdém brexitu o téměř 8 % menší než dnes, libra bude o 0,14 dolaru levnější již během jednoho roku.

Všechny možné scénáře brexitu britské ekonomice uškodí, přijetí dohody je podle všeho nejlepším možným řešením. Pomohlo by totiž udržet firmy na Britských ostrovech, proto také byznysmeni lobbovali u zákonodárců za její schválení.

„Vyhlídka dohody představuje ve střednědobém horizontu jistý potenciál růstu britské ekonomiky,“ konstatuje ekonom banky Berenberg Kallum Pickering. Dodává, že brexit nejvíce zasáhne třeba výrobce aut, kteří by dohodu vřele uvítali.

Ve hře jsou však stále ještě dvě další řešení: odklad brexitu, či jeho úplné zrušení.

Související

Více souvisejících

Brexit referendum o brexitu (23.6.2016) Velká Británie Ekonomika GBP

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy