Google v Rusku přistoupil na cenzuru. Každý den dostává čerstvý seznam zakázaných stránek

Ruská pobočka americké technologické společnosti Google údajně začala mazat výsledky vyhledávání stránek, které zakázal ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Firma sice nadále odmítá uznat oficiální seznam zakázaných stránek, neformálně ale většinu cenzurních požadavků plní, informoval dnes ruský deník Vědomosti.

Vyhledávač skutečně v posledních týdnech začal čistit vyhledávaný obsah od zakázaných stránek, potvrdil deníku zdroj v Roskomnadzoru. Podle něj Google odstranil z vyhledávače okolo 70 procent všech odkazů na stránky z oficiálního seznamu cenzurního úřadu. Všechny vyhledávače se mají tímto seznamem řídit od listopadu 2017, Google však dlouho toto nařízení odmítal respektovat.

Zástupce ruského Googlu odmítl věc oficiálně komentovat, zdroj deníku blízký Googlu však údajně potvrdil, že společnost nyní část odkazů skutečně maže. Podle něj se tak neděje automaticky - společnost pokaždé zkoumá důvody, na jejichž základě se ta či ona stránka na cenzurním seznamu ocitla. Zdroj dodává, že na rozdíl od ruských vyhledávačů, včetně nejrozšířenějšího Yandexu, Google v Rusku nadále nerespektuje seznam zakázaných stránek jako celek. Namísto toho prý Roskomnadzor posílá Googlu každý den čerstvý seznam zakázaných zdrojů informací.

To potvrdil i zdroj v Roskomnadzoru, podle nějž je pro tento úřad důležité, že se Google seznamu podřídil neformálně a že odkazy z vyhledávače doopravdy odstraňuje. "Zahájili jsme s Googlem konstruktivní dialog. V současné době nám tento dialog vyhovuje," řekl tiskový mluvčí Roskomnadzoru Vadim Ampelonskij.

Společnost Google loni po protestech svých zaměstnanců odložila spuštění čínské veze svého vyhledávače. Některá média uváděla, že firma tajně pracovala na cenzurované verzi, která by splnila požadavky čínských úřadů. Google čínský trh opustil v roce 2010 právě proto, že odmítl vyhledávání na žádost čínské strany cenzurovat.

Související

Více souvisejících

Google Rusko internet cenzura

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy