YouTube zavádí revoluční krok. Kvůli pedofilům zakáže komentáře

Server YouTube dnes oznámil, že u videí, v nichž se objevují malé děti, přestává umožňovat přidávání komentářů. Tento i další kroky společnost podniká kvůli nedávným odhalením o údajné síti pedofilů komunikující skrze komentářové sekce pod videi. Zjištění vedla k bojkotu YouTube ze strany některých inzerentů.

"Během uplynulého týdne jsme zablokovali komentáře u desítek milionů videí, které by mohly být prostředkem k predátorskému chování. Tyto snahy se zaměřují na videa s mladými nezletilými osobami, přičemž v příštích měsících budeme pokračovat ve vyhledávání videí, která podléhají riziku," uvedl YouTube na svém oficiálním blogu. Platforma chce své úsilí v nejbližší době vystupňovat a monitorovat i videa se "staršími nezletilými".

Kroky reagují na reportáž časopisu Wired z minulého týdne, jejíž autoři hovoří o "síti pedofilů operující všem na očích". "Komentáře pod množstvím videí podle všeho ukazují, jak pedofilové sdílí časové údaje o částech videa, v nichž jsou vidět odhalené genitálie nebo kde dítě udělá rozštěp či zvedne své tričko a odhalí tak prso. Některé z dětí ve videích, přičemž jde převážně o dívky, vypadají i na pět let," napsal Wired. Dívky na záběrech zpravidla tancovaly, prováděly gymnastické cviky nebo si hrály v bazénu.

Mnohá ze zmíněných videí měla podle autorů reportáže tisíce, některá i miliony zhlédnutí. Byla navíc výdělečná a objevovaly se u nich reklamy od firem Alfa Romeo, Fiat, L'Oreal, Maybelline či od tvůrců počítačové hry Fortnite. Právě společnost Epic Games, vedle například potravinářského giganta Nestlé, následně přestala na YouTube reklamy nakupovat.

"Uvědomujeme si, že komentáře jsou základní součástí zážitku na YouTube... Důležité kroky, o kterých dnes informujeme, jsou ale klíčové pro ochranu mladých lidí," popsala platforma rozhodnutí zablokovat komentáře u vybraných videí. YouTube také uspíšil uvedení nového systému na identifikaci "predátorských komentářů", který údajně dohledá a odstraní dvojnásobek problémových příspěvků.

Kromě toho zakročil server i proti zcela oddělenému jevu, který se rovněž týká dětí. Odstranil blíže nespecifikovaný počet kanálů, které je prý různými způsoby ohrožovaly. Podle deníku The Guardian tito tvůrci do animovaných videí či jiného obsahu určeného dětem ukrývaly šokující záběry zamýšlené pro dospělé publikum.

The Guardian uvádí jeden konkrétní příklad, kdy video s nevhodným obsahem "nejenže zhlédly skutečné děti, ale také se dostalo přes automatické filtry" v aplikaci YouTube Kids s videi pro děti a rodiny. Tuto službu, v níž mají sofistikované algoritmy vybírat bezpečný obsah, před týdnem společnost Google spustila v České republice. Po celém světě ji pravidelně využívá přes 14 milionů uživatelů.

Související

Donald Trump

YouTube vrací Trumpovi zablokovaný účet

Bývalý americký prezident Donald Trump může znovu nahrávat obsah na svůj profil na serveru YouTube, oznámila dnes platforma pro sdílení videí vlastněná společností Google. Účet šéfa Bílého domu zablokovala stejně jako další velké sociální sítě na konci jeho mandátu v reakci na vpád jeho stoupenců do sídla Kongresu. Zpravodajský web Axios napsal, že po odblokování může Trump také na youtubu nakupovat reklamu.
YouTube

NYT: Internetoví giganti polevují v tažení proti dezinformacím

Tak jako další sociální sítě i YouTube po prezidentských volbách roku 2016 několik let stupňoval snahu potlačovat dezinformace. Najímal analytiky a moderátory obsahu a investoval do posílení automatizovaných nástrojů proti šíření falešných narativů. Dnes už to neplatí, napsal tento týden americký list The New York Times.

Více souvisejících

Youtube cenzura internet sociální sítě

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy