Rakousko odmítlo odškodnit Nataschu Kampuschovou

Vídeň - Rakousko neposkytne Nataschi Kampuschové žádné odškodnění za osmileté utrpení, které jí způsobil její únosce a věznitel Wolfgang Priklopil. Její žádost zamítla finanční prokuratura, informuje v úterý agentura AFP.

Žádost o odškodnění v hodnotě jednoho milionu eur (asi 24 milionů korun) podala Kampuschová začátkem března. Odůvodnila ji "nedbalým vyšetřováním policie".Kampuschová mohla být podle svých slov utrpění ušetřena, kdyby rakouská policie pracovala svědomitě. Policisté totiž v prvních dnech po únosu dostali mezi mnoha jinými i tip na duševně narušeného Priklopila.Finanční prokuratura, jež zastupuje ministerstvo vnitra, však její požadavek zamítla. Podle ní tehdy proti Priklopilovi neexistovalo žádné "důvodné podezření"."Toto rozhodnutí není nečekané," citovala AFP právníka Kampuschové Geralda Ganzgera, který dodal, že "s ohledem na četná zanedbání a chyby ve vyšetřování" čekal alespoň symbolické odškodňující gesto.Priklopil unesl Kampuschovou 2. března roku 1998, když šla do školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Díky přímému upozornění stanuli dva policisté 14. dubna téhož roku před domem Priklopila ve Strasshofu východně od Vídně. Ve sklepě domu se tehdy již nacházela Kampuschová. Policisté se Priklopila zeptali, zda o zmizení dívky něco neví. Když vše popřel, policisté odešli.Dívce se v srpnu 2006 po osmi letech, které strávila ve sklepě, podařilo utéct. Priklopil spáchal sebevraždu několik hodin po jejím útěku - skočil pod vlak.

Související

Více souvisejících

Rakousko Natascha Kampuschová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy