V Moskvě v noci zatkli opoziční vůdce za konání demonstrace

Moskva - Moskevská policie zatkla v noci na úterý opoziční lídry Alexandra Navaľného a Sergeje Udaľcova, kteří organizovali noční demonstraci poblíž Kremlu. Informují o tom v úterý agentury RIA Novosti a AFP.

Policisté zatkli protikorupčního bloggera Navaľného a vůdce radikální levice Sergeje Udaľcova. Odvedli je na policejní stanici ve čtvrti Chamovniki, ale posléze je propustili, napsal právník rebelů Nikolaj Polozov na svém Twitteru.Uvedl, že budou potrestáni za porušování pořádku.Navaľnyj a Udaľcov zorganizovali poklidné shromáždění ve čtvrti Kitaj-gorod nedaleko Kremlu noc poté, co Vladimir Putin v pondělí složil prezidentský slib. Demonstrace se zúčastnily stovky Putinových odpůrců.Podle dopisovatele agentury AFP byla asi stovka účastníků přítomná i ráno. Byli potichu, nevykřikovali hesla a někteří z nich pospávali ve spacácích.Opozice zvolila noční poklidné demonstrace v ulicích města jako nový strategický tah. Vybízí Putinovy odpůrce k občanské neposlušnosti, která opozici více zviditelní.Policie demonstraci nejprve přihlížela ve čtyřech autobusech zaparkovaných poblíž. K zatýkání přistoupila až posléze.Opozice zahájila protesty již v neděli, den před Putinovou inaugurací. Policie tehdy zatkla přes 400 lidí. Mezi nimi byli i Udaľcov a Navaľnyj, kteří ale dostali pokutu 1000 rublů (asi 640 korun) a byli propuštěni. V den inaugurace policejní těžkooděnci zadrželi dalších 300 protestujících.Putin se po složení slibu ve Velkém kremelském paláci stal potřetí prezidentem Ruské federace. Zavázal se k tomu, že bude věrně sloužit lidu a bránit suverenitu a nezávislost své vlasti.Putin v prezidentské funkci po čtyřech letech vystřídal Dmitrije Medveděva. Nově složil slib na ústavu, ve které se píše, že nový prezident zůstává v čele státu šest let.V Kremlu pobýval Putin už v letech 2000 až 2008, po dvou mandátech však kandidovat nemohl. Na další příležitost si proto počkal ve funkci předsedy vlády.

Související

Více souvisejících

Moskva opozice

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy