Mauzoleum v Moskvě je v novém, neboštík Lenin zatím drží

Moskva - Na moskevském Rudém náměstí dnes skončila čtyřměsíční oprava Leninova mauzolea. Stavební práce na objektu, který je součástí kremelského areálu zařazeného do seznamu UNESCO, organizovala kremelská ochranná služba FSO, jež je správou mauzolea pověřena.

Opravu si vynutila nestabilita železobetonové základové desky, která se posunula. FSO nechala utěsnit švy mramorového pláště stavby, opravena byla hydroizolace a obnoveno historické vnitřní osvětlení. Tělo nebožtíka prý žádné vady vyžadující okamžitý zásah nevykazuje.

Původně dřevěné mauzoleum na Rudém náměstí stojí už od doby Leninova pohřbu v lednu 1924. Nynější cihlová stavba s železobetonovými základy obložená mramorem vznikla v letech 1929-30.

Mauzoleum na Rudém náměstí je dodnes předmětem diskusí a sporů, ale občas i násilných incidentů. První se stal už v roce 1934, kdy se pokusil Leninovu mrtvolu prostřelit jistý Mitrofan Nikitin na protest proti politice bolševiků.

O odstranění mrtvého sovětského vůdce z mauzolea už během perestrojky hovořil sovětský prezident Michail Gorbačov. Tělo mělo být převezeno do rodinného hrobu Uljanovových na Volkovském hřbitově v Petrohradu.

Nynější prezident Vladimir Putin podle všeho ponechává věci volný průběh. Naposledy se k osudu hrobky vyjádřil v roce 2010, kdy prohlásil, že o případném uložení Leninova těla do hrobu rozhodne ruský národ. "Všechno má svůj čas," řekl Putin.

To Klement Gottwald takové štěstí neměl. O mumifikaci jeho těla a vytvoření mauzolea rozhodlo ÚV KSČ až 31.března, ačkoliv srdce „dělnického prezidenta" dotlouklo již v sobotu 14. března 1953. To vede k domněnce, že z jeho těla nebyla včas odstraněna krev a měkké tkáně, a to mělo později za následek předčasnou zkázu ostatků.

Podle záznamů byly už po šesti letech na pokožce mumie patrné změny. Pak se jako první začaly rozpadat nohy. Pro Gottwalda bylo připraveno několik uniforem, do nich jej pokaždé po „údržbě" dobalzamováním převlékali. Tělo ovšem končetiny potřebovalo, a tak nechali zhotovit náhradní umělé nohy ve Filmovém studiu Barrandov. Pak následovaly ruce, nakonec vyrobili z chirurgické ocele i celý hrudní koš. Obličej a hlava kupodivu nepodléhaly zkáze, na rozdíl od ostatních částí těla.

Koncem 50. let byl již Klement Gottwald v naprostém rozkladu a tým specialistů jen s velkými obtížemi plnil „politický úkol", aby tělo udržel ve stavu připouštějícím jeho vystavování. V době dohasínajícího kultu osobnosti a politického i kulturního oživení 60. let bylo rozhodnuto Gottwalda zpopelnit a mauzoleum zrušit. Rok 1962 tak zatáhl oponu za nejpodivnější částí života Památníku.

Související

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Více souvisejících

Moskva Vladimír Iljič Lenin

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy