Svatořečení Jana Pavla II. se blíží. Papež stanovil termín

Vatikán - Papež František stanovil termín svatořečení svých předchůdců, Jana Pavla II. a Jana XXIII. Oba bývalí pontifikové budou prohlášeni za světce 27. dubna příštího roku. Informuje server BBC.

Stávající papež oznámil svůj záměr svatořečit dva své předchůdce letos v červenci. Tehdy prohlásil, že církev ještě musí prokázat druhý zázrak Jana Pavla II., který vedl katolickou církev v letech 1978-2005. Po více než 400 letech se jednalo o prvního papeže, který nepocházel z Itálie.

Druhý ze svatořečených, Jan XXIII., seděl na Svatém stolci v letech 1958-1963. Je mu připisováno především svolání druhého vatikánského koncilu, který částečně modernizoval podobu katolické církve.

Předpokládá se, že svatořečení obou mužů má za cíl především církev sjednotit. Jan Pavel II. je oblíben především u jejího konzervativního křídla, zatímco Jan XXIII. se těší popularitě u progresivně orientovanějších vatikánských hodnostářů.

Související

Jan Pavel II.

Poláci vyrazili do ulic. Pochodovali za pověst Jana Pavla II.

Tisíce Poláků dnes pochodovaly Varšavou a dalšími polskými městy, aby si připomněly výročí úmrtí papeže Jana Pavla II. před 18 lety. Informovala o tom agentura Reuters, podle které v současné době prohlubují rozpory v převážně katolickém Polsku obvinění, že zesnulý papež zatajoval zneužívání dětí. Agentura AFP o dnešní akci psala jako o pochodu na obranu pověsti Jana Pavla II., který byl v roce 2014 prohlášen za svatého.
Jan Graubner

Graubner se postavil za Jana Pavla II., připustil však i chyby

Pražský arcibiskup Jan Graubner se postavil za zesnulého papeže Jana Pavla II. Obvinění, že jako krakovský arcibiskup kryl sexuální zneužívání kněžími, neberou v potaz širší souvislosti, uvedl Graubner v prohlášení na webu České biskupské konference, které předsedá. Zmínil možné zapojení polské komunistické tajné policie. 

Více souvisejících

Papež Jan Pavel II. Papež František Církev

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy