Rusko vojensky ovládlo Krym. Převzetí bylo dramatické, střílelo se

Moskva - Rusko oficiálně převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem. Informovala o tom dnes agentura DPA. Ruská vlajka podle moskevského ministerstva obrany vlaje ve zhruba 150 dosud ukrajinských armádních zařízeních. Z 18.000 ukrajinských vojáků na Krymu se údajně pouze 2000 nepřipojily k ruským silám a chtějí poloostrov opustit. Dramatická situace byla na letecké základně Belbek poblíž Sevastopolu, kde se Ukrajinci odmítali vzdát a která byla jednou z poslední základen neobsazených ruskými silami.

Ruské jednotky základnu obklíčily, napsala agentura Reuters. Tamním ukrajinským vojákům dali Rusové ultimátum, podle nějž se mají urychleně vzdát. Velitel základny Oleg Podovalov ale Reuters řekl, že to nemá v úmyslu.

Na pozemek základny k večeru místního času pronikla ruská obrněná vozidla, která podle agentury AP prorazila betonové zdi a hlavní bránu základny. Podle svědků byly ze základny slyšet výstřely. Jeden muž prý namířil zbraň na ukrajinské síly. Neozbrojení ukrajinští vojáci se nicméně podle agentury Reuters postavili před ruské jednotky do řady a obrátili se k nim zády.

Online přenos umožňující pohled do prostor základny byl poté přerušen. Podle zdrojů na webu interpretermag.com kameru odmontovali muži v uniformách, kteří vypadali jako ruští vojáci. Na Twitteru se mezitím objevily zprávy, že velitel základny Julij Mamčur nařídil mužům nestřílet. Podle AP také Mamčur svolal posádku a společně zazpívali ukrajinskou hymnu. Vojákům sdělil, že vrchní velení informuje o tom, že posádka zůstala a nepodlehla nátlaku.

Mamčur rovněž potvrdil, že nejméně jeden ukrajinský voják utrpěl zranění a že jeho samého Rusové převezli na neznámé místo k rozhovorům. Ukrajinští vojáci podle něj dávají zbraně do skladiště a chystají se je předat.

Zdroj: YouTube

Agentura AFP informovala, že "proruské síly" dnes také zaútočily na ukrajinskou leteckou základnu Novofedorivka u města Saki na východě Krymského poloostrova. Podle agentury asi dvě stovky neozbrojených mužů za výkřiků "Rusko! Rusko!" pronikly do areálu, kde začaly rozbíjet okna. Ukrajinští vojáci se opevnili uvnitř jedné z budov a pokoušeli se útok odrazit dýmovnicemi. Důstojník ruské armády pak vešel dovnitř vyjednávat s Ukrajinci. Ukrajinská média informovala, že v útočícím davu byly i děti.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil velení černomořské flotily, aby všem ukrajinským vojákům, kteří chtějí Krym opustit, zajistila bezpečný eskort k ukrajinským hranicím. Ministerstvo spočítalo, že Rusko nyní kontroluje 147 armádních zařízení a většinu ukrajinské námořní flotily. Celkem Rusko obsadilo 54 ze 67 ukrajinských lodí a jednu ponorku.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu včera ujistil svůj americký protějšek Chucka Hagela, že ruská vojska nechystají vpád na východní Ukrajinu. S odvoláním na Pentagon o tom informovaly zahraniční agentury. Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že Hagel během asi hodinového rozhovoru žádal vysvětlení ohledně záměrů, které má ruské vedení s tisícovkami vojáků rozmístěných podél hranic s Ukrajinou. Šojgu prý ujistil Hagela, že jde jen o cvičení a že se vpád na Ukrajinu nechystá.

Podle verze, kterou o telefonátu obou ministrů vydalo ruské ministerstvo obrany, Šojgu vyzval Hagela, aby ruské vojenské aktivity podél hranic s Ukrajinou "hodnotil objektivně a nevyhrocoval situaci".

"Jsem stále přesvědčen o tom, že Putinův zásah na Krymu nebyl vyvolán chutí po teritoriální expanzi. Podle mě šlo o zkratovitou reakci, vyděšení, že jeho kůň na Ukrajině, to znamená prezident Janukovyč, utekl. Putin je majákem pro celý postsovětský prostor. Jeho osobní, téměř autokratická vláda je vzorem pro všechny ostatní, podívejte se na střední Asii a Zakavkazsko. Zdejší představitele nechává, aby si ve svých chlívečcích dělali, co chtějí, pokud ho poslouchají. Nyní se vyděsil, že ho na Ukrajině poslouchat přestanou – a proto zasáhl," prohlásil v České televizi politický geograf Michael Romancov.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy