Jiří Ovčáček: Kolem premiéra se vytvořila proimigrantská lobby

Praha - Jako mluvčí hlavy státu nemá Jiří Ovčáček rozhodně jednoduchou funkci. Musí obhajovat veškeré kontroverzní výroky prezidenta a čelit mediálnímu tlaku. Plné ruce práce má hlavně kvůli odvážným komentářům prezidenta republiky na adresu uprchlíků, za které mu sice Češi v současné době nadšeně tleskají, ale za které také musí čelit tvrdé kritice ze strany nejen českých, ale i světových politiků.

Mluvčí Ovčáček o sobě dal vědět v průběhu podzimu, kdy na Twitteru kritizoval premiéra Sobotku. Co na to řekl prezident Zeman? "Moje komentáře vychází z názorů pana prezidenta." Tvrdí Ovčáček s tím, že prezident Zeman s jeho veřejnými komentáři problém nemá.

Na adresu předsedy vlády Sobotky řekl, že je přesvědčen, že Sobotka by chtěl mít s prezidentem dobré vztahy, ale kolem něj se vytvořila skupina promigrantské lobby, která na něj apeluje, aby změnil svůj názor v tématu uprchlíků. "Zatím odolává a já doufám, že odolá," uvedl Ovčáček.

Názory na klíčová témata má prezidentův mluvčí stejné, jako jeho šéf. "Vychází to z toho, že jsme přátelé," uvedl Ovčáček. Za největší výzvu opakovaně označil migrační krizi a lobboval za lepší ochranu vnějších hranic Evropské unie. Útoky v Kolíně nad Rýnem podle Ovčáčka ukázali, že bezpečnostní situace není pod kontrolou.

Ovčáček ale tvrdí, že ačkoliv západní tisk a politici jsou mnohdy k Zemanovi kritičtí, mění se názory západoevropské veřejnosti. "Když čtu diskuze pod články v britském tisku nebo mluvím s lidmi z Německa, tak vidím, že lidé vnímají názory pana prezidenta a někteří se se závistí dívají za hranice České republiky."

Řeč přišla i na další české politiky. Jiřího Dienstbiera označil Jiří Ovčáček za "vzteklé štěně". Tuto přezdívku měl prý Dienstbier ve volebním štábu. K ministrovi pro lidská práva a rovné příležitosti ve vládě Bohuslava Sobotky měl silná slova kritiky. "Myslím, že není sociální demokrat, ani levicový politik, ani moderní levicový politik. Poškozuje vládu i sociální demokracii."

Miroslava Kalouska označil za starého klasika a praktika. "Když je předsedou TOP 09, tak se nabízí se vymezovat vůči panu prezidentovi." Budoucnost strany ale nevidí pod Kalouskovým vedením jako příliš růžovou.

Dostalo se i na osobní témata. Ovčáček v uplynulých dnech oslavil narozeniny. Od prezidenta Zemana dostal nejhezčí dárek. "Výslovně jsem řekl, že dárek nechci. Chtěl jsem si s panem prezidentem popovídat. Když skončil pracovní den, tak si mě pan prezident zavolal, pogratuloval mi k narozeninám a řekl mi ´Jsem rád, že jsi tu s námi´."

Pokud není na krajských výjezdech, pracuje mluvčí prezidenta od 8 hodin ráno do půl deváté večer. Čas strávený s prezidentem se odvíjí od toho, jestli se něco zajímavého děje. Na konci dne spolu prezident Zeman a jeho mluvčí koukají na Televizní noviny. Nemá žádné poradce, jediným rádcem, od kterého má zpětnou vazbu, mu je babička.

V letošním roce se nejvíce těší na výjezdy do krajů České republiky. Právě při krajském výjezdu se jednou dopustil největší chyby, za kterou jej prezident Zeman pokáral. Zapomněl mu totiž vytisknout jednu stránku monitoru tisku s důležitými informacemi.

V letošním roce bude mluvčí Jiří Ovčáček pokračovat v hledání údajného článku Ferdinanda Peroutky o tom, že Hitler je gentleman. "Jsem přesvědčen, že v letech 1938-9 Ferdinand Peroutka selhal tváří v tvář diktatuře," uvedl Jiří Ovčáček v pořadu Vaše téma.

O své budoucnosti až Miloš Zeman skončí v úřadu prezidenta zatím příliš nepřemýšlí. "Rád se nechám překvapit, uvidím, co bude," řekl. Jestli by sám chtěl být aktivním politikem? "Nejsem si úplně jist, jestli bych si to dovedl představit," dodal.

Fanoušky prezidenta Zemana ale potěšil informací, že hlava státu se těší lepšímu zdravotnímu stavu, než v předchozích měsících. "Pozměnil jídelníček. V lánech má k dispozici rotoped a malý bazén. Když je hezké počasí, je v Lánské oboře. Motorem jsou panu prezidentovi ale setkání s lidmi," dodal Ovčáček.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Hřib oznámil kandidaturu na předsedu Pirátů a představil svou vizi

Piráty čeká po odchodu z vlády hledání nového předsedy strany, protože bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš oznámil svou rezignaci. Do boje se dnes přihlásil druhý vážný kandidát. Je jím náměstek pražského primátora a někdejší primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

před 2 hodinami

Princ Harry v upoutávce k dokumentu Harry 2 Meghan.

Princ Harry a spor, který se táhne. Britové se neváhali ozvat

Na eskapády prince Harryho se před mnoha lety zaměřoval britský tisk, s nímž se mladší syn krále Karla III. nyní soudí. Tvrdí totiž, že novináři získávali informace o něm neoprávněně. Soudce se ale zatím zabývá tím, že proces je až příliš náročný pro něj a jeho spolupracovníky.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Huawei, ilustrační foto

Telefony Huawei stále představují riziko, varuje šéf BIS

Podle Michala Koudelky, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), se Čína snaží prezentovat jako přítel a atraktivní partner západních zemí, avšak ve skutečnosti usiluje o oslabení demokracií a prosazení úspěchu totalitních států. 

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Jak efektivně bojovat proti ruským špionům?

Úspěšný boj proti ruským zpravodajským službám působícím na území Evropské unie zahrnuje mimo jiné vzájemnou spolupráci členských států, boj proti dezinformacím a silná a nezávislá média. Bez těchto věcí se snaha o vykořenění ruské zpravodajské komunity nikdy nepodaří – právě naopak, stát bude infikovaný čím dál víc a jeho bezpečnost se dostane do bezprostředního ohrožení.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pedro Sánchez

Podmínky v Libanonu se zhoršují alarmujícím tempem. Španělsko mluví o invazi, EU otevírá vzdušný most

Libanon se nachází v hluboké humanitární krizi, kterou zhoršuje konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) varuje, že podmínky se rychle zhoršují, zatímco stovky tisíc lidí jsou nuceny opustit své domovy. V Bejrútu bylo za jediný den provedeno více než 30 leteckých útoků, což vedlo k dalšímu masivnímu vysídlování obyvatelstva.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Viktor Orbán

Vystoupení Orbána v EU vyvolalo silnou kritiku. Padala slova o Československu i nefunkčním Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní reformy. Předseda maďarské vlády vystoupil na plenárním zasedání ve Štrasburku a uvedl, že cílem Maďarska, které nyní předsedá Radě EU, je stát se katalyzátorem těchto změn. Orbán se odvolal na své první předsednictví v roce 2011, kdy byla Unie postižena finanční krizí, Arabským jarem a havárií ve Fukušimě. Nyní však podle jeho slov čelí ještě komplikovanější situaci.

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

UNICEF zjistil, kolik žen a dívek bylo v Africe znásilněno. Výsledné číslo je hrozivé

Více než 79 milionů žen a dívek v subsaharské Africe zažilo v dětství znásilnění nebo sexuální násilí, vyplývá z údajů zveřejněných Dětským fondem OSN (UNICEF).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy