Ředitel VZP nesplnil všechna kritéria pro odměnu, přesto dostane přes milion

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane za loňský rok odměnu ve výši 85 procent maxima, které činí šest měsíčních platů. Jde asi o 1,14 milionu korun. Odměna se vypočítává z více kritérií, jedno splnil jen ze dvou třetin. Novinářům to dnes po jednání správní rady řekla její předsedkyně Věra Adámková (za ANO).

Podle Adámkové projednaly výši odměny pracovní skupiny správní rady. Ve stanovování její výše tvoří 45 procent váhy dlouhodobé strategické cíle, čtvrtinu výsledky hospodaření, pětinu smluvní politika a deset procent servis pro pojištěnce.

"Ekonomické parametry byly dokonce překročeny. Jedno z kritérií bylo splněno na 66 procent," uvedla Adámková. Šlo podle ní o nejhodnotnější kritérium - dlouhodobé cíle jako jsou například akvizice pojištěnců nebo počty revizních lékařů. Právě ty se podle Adámkové pojišťovně nedaří získávat, ředitel na to ale nemá prakticky žádný vliv. Kabátek oceňuje, že pro stanovení odměny jsou nastavená jasná kritéria.

"Připravujeme motivační schéma, abychom nové revizní lékaře přilákali. Bylo rozhodnuto o navýšení platů a chystáme lepší podmínky," řekl k tomu Kabátek. Revizní lékaři podle něj dostali například novou metodiku pro rozhodování o výjimečně hrazené léčbě podle paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Podle člena správní rady Bohuslava Svobody (ODS) je problém s revizními lékaři plošný a dlouhodobý. "Odcházejí do důchodu, málokdo to chce dělat," dodal s tím, že navrhovaná opatření možná přivedou lidi na částečné úvazky.

Správní rada VZP projednává odměnu ředitele každoročně. Vydělává 225.000 korun hrubého měsíčně. Jeho roční odměna může dosahovat maximálně šestinásobku jeho platu, tedy 1,350 milionu Kč. Loni dostal 90 procent maximální částky, což bylo asi 1,2 milionu korun, předloni 1,28 milionu. Podle Adámkové letos byl jeden z 30 členů správní rady proti a ona se jako předkladatelka zdržela.

VZP je největší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven, má asi 5,9 milionu klientů. V letošním roce plánuje pojišťovna hospodařit se 194 miliardami korun, na zdravotní služby z nich vydá 186 miliardy. Celkem bude letos systém veřejného zdravotního pojištění, kde působí celkem sedm zdravotních pojišťoven, hospodařit s 320 miliardami korun.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Zdeněk Kabátek Zdravotnictví Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy