Konvoj USA v Česku: Plán průjezdu se může změnit, je zde první potíž

Praha - Dnes začal průjezd amerického konvoje Dragoon Ride přes území ČR. Velkou změnu v harmonogramu akcí ministr obrany Martina Stropnický (ANO) nepředpokládá, byť drobné odchylky nastat mohou. U Klimkovického tunelu se porouchal Stryker. Zdržel se konvoj, který má přijet přes Harrachov do Liberce. Na cestě ho "oblehli" nadšení Poláci v Jelení Hoře.

Jeden ze tří konvojů s americkými vojáky, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu, dnes překročil polsko-českou hranici v předstihu, další dva jsou proti plánu opožděny.

Zdroj: YouTube

"Plán nemohl být než kvalifikovaným odhadem," uvedl Stropnický a poukázal na poruchu obrněného transportéru Stryker u Klimkovického tunelu na severu Moravy. "K dílčím posunům v časech dochází a lze to předpokládat i v příštích hodinách. Zatím ale žádné zásadní změny nepředpokládám," dodal ministr.

Před 14:00 první část náchodského konvoje dorazila do Pardubic, následně přijedou ještě další dvě skupiny, které hranice u Náchoda už také překročily. Celkem konvoj čítá 19 obrněných transportérů Stryker a 25 dalších doprovodných vozidel. Před kasárnami v Pardubicích na příjezd Američanů čekalo asi 200 lidí.

Součástí konvoje přes Bohumín je podle informací ČTK celkem 165 vojáků ve 37 vozidlech. U hranic zde americké vojáky vítaly tisíce lidí, kteří stáli na mostech i podél dálnice. Na dálničním přivaděči zastavovala auta, aby řidiči mohli opětovat pozdravy mávajícím Američanům. Lidé je vítali s americkými a českými vlajkami v rukou a mnozí volali welcome, tedy vítejte. Konvoj doprovázejí ostravští motorkáři.

Příslušníci americké armády se vracejí ze cvičení NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), které se konalo v pobaltských zemích a Polsku. Ve vyškovských, pardubických a libereckých kasárnách se mohou lidé dnes s vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku. V pondělí se všechny tři kolony vydají do Prahy, kde se odpoledne spojí v kasárnách v Ruzyni. Poslední americká vojenská technika směřující na základnu u bavorského Vilsecku by měla podle plánu opustit české území ve středu u Rozvadova.

Související

Dragoon Ride v Praze, kolona přijíždí (30.3.2015)

Českem ode dneška do středy projedou další konvoje armády USA

Rozvadov (Tachovsko) - Českem ode dneška do středy projedou další konvoje americké armády, které se přesunují z Německa na cvičení v dalších zemích. V nynější fázi bude z hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku směřovat přes Břeclav na Slovensko zhruba 400 vojáků v asi 120 vozidlech. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Více souvisejících

Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku Martin Stropnický

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy