Češi "obsadili" konvoj USA: Je nás víc, vzkazují sovětským trollům

Praha - Americký konvoj se na své cestě z Estonska do Německa zastavil i v Česku. Dnes je od 10:00 do 18:00 v Praze na programu ukázka nejmodernější vojenské techniky NATO a i přes nepřízeň počasí je velký zájem. Techniku si prohlédli také ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro. S americkými vojáky se setkal také premiér Bohuslav Sobotka. Odpoledne začal koncert, vojáci dostanou "metr piv".

Brány ruzyňských kasáren se pro veřejnost otevřely v 10:00. Dovnitř se nahrnula spousta zájemců všech generací, příznivci vojenské techniky, rodiny s dětmi, muži i ženy. Už za necelou první hodinu branou podle odhadů ČTK prošlo na 400 lidí a zájem neutuchal ani v průběhu dne, prostranství bylo až do 13. hodiny neustále zaplněno.

Především děti lezly do transportérů, vojáci je vysazovali i na korby aut. Návštěvníci americkým vojákům nosili pivo v plechovkách, koláče, tatranky i pardubický perník. Odpoledne by Američané měli dostat celý kamion českého piva od Česko-německé hospodářské komory.

Premiér přihlížel výměně kola na obrněném transportéru a v doprovodu ministra Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla se setkal s americkými vojáky.

Zdroj: YouTube

Umožnění přesunu konvoje Sobotka přes ČR považuje za vyjádření spojenecké solidarity a součást odpovědnosti, která vyplývá z českého členství v NATO. Tuzemská bezpečnost je podle něj mimořádně silná právě díky zárukám spojenců včetně Američanů.

"Jsem rád, že to chápe a podporuje i velká většina našich občanů. V době, kdy bezpečnostní rovnováhu v Evropě a jejím okolí narušují aktivity Islámského státu na jedné straně a nevypočitatelné chování Putinovy vlády v Rusku na straně druhé, dramaticky roste význam spolehlivě zajištěné národní bezpečnosti. Pokud by našemu státu hrozilo bezprostřední nebezpečí, nesmíme zůstat a nezůstaneme sami, jako v roce 1938," uvedl Sobotka.

Vedle ukázky techniky, která bude zpřístupněna do 18:00, je naplánován také doprovodný program. Vystoupením hudební skupiny Taxmeni začal koncert na počest konvoje. Jako první zahráli několika stovkám přihlížejících českou verzi písně It's a Long Way to Tipperary, což je vojenský pochod z roku 1912. Známý refrén zpívali v angličtině.

Koncert, který si přišli poslechnout i někteří Američané, se pod širým nebem bude konat do 18:00. "Jsme tady, abychom sovětským trollům na facebooku ukázali, že je nás víc," řekl ČTK pořadatel koncertu David Gaydečka.

Během koncertu budou vojákům z konvoje rozdávat zástupci Česko-německé hospodářské komory plechovky piva. Pro každého z nich si připravili "metr piv". "Myslíme i na variantu, kdy by si naši američtí přátelé chtěli nechat odvézt pivo na základnu do německého Vilsecku," uvedl prezident představenstva komory Thomas Maria Miklas.

Ministr obrany považuje setkání s americkými vojáky za satisfakci. „Masivní propaganda na sociálních sítích i jinde vyprodukovala něco opačného, než chtěla. Spoustu lidí to naštvalo a aktivizovalo, naprosto spontánně v tomto počasí sem jedou lán světa, aby si tu udělali pár fotek a popovídali si s vojáky. Mám z toho dobrý pocit," řekl ministr obrany Martin Stropnický a dodal: „Vojáků jsem se v nadsázce ptal, zda-li jim nevadí počasí, jaké zde dnes panuje. Každý z nich se jen usmál a řekl, že jsou zvyklí na jakékoliv podmínky, jsou to profesionálové."

Související

Dragoon Ride v Praze, kolona přijíždí (30.3.2015)

Českem ode dneška do středy projedou další konvoje armády USA

Rozvadov (Tachovsko) - Českem ode dneška do středy projedou další konvoje americké armády, které se přesunují z Německa na cvičení v dalších zemích. V nynější fázi bude z hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku směřovat přes Břeclav na Slovensko zhruba 400 vojáků v asi 120 vozidlech. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Více souvisejících

Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy