ÚOOZ zatýká po celé republice: Langera převezli z Prahy do Olomouce

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu SKPV (dále jen ÚOOZ) zahájil dnes brzy ráno rozsáhlou akci s krycím názvem VIDKUN. Podle České televize se akce týká jihočeské solární elektrárny Ševětín, zadrženo bylo několik lidí. Zásah se ale týká zřejmě také vztahů mezi podnikateli a policisty na severní Moravě.

Policejní prezident Tomáš Tuhý na tiskové konferenci potvrdil, že policie zasahovala hned na několika místech kvůli podezření z korupce. Uvedl také, že vyšetřovatelé zasahovali také na jednom z krajských policejních ředitelství a v jednom útvaru s celostátní působností spadající pod policejní prezídium, konkrétnější být ale nechtěl. Kriminalisté podle něj nyní shromažďují důkazy z výpovědí zadržených lidí. Výstupy z dnešní akce by podle něj měly být známy do několika dnů. Zátahu se účastnila pouze Policie ČR a ne Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ministr vnitra Milan Chovanec se s policejním prezidentem sešel, aby si ověřil informace uvedené médii. "Zajímal mě ten poměrně masivní mediální únik, nebo to tak alespoň vypadalo. Byl jsem ujištěn, že žádné informace o vyšetřování od policie neunikají. To znamená, že to, co se píše v nových méciích se nemusí zakládat na pravdě," uvedl na tiskové konferenci ministr.

Uvedl také, že podmět k zahájení trestního stíhání uvnitř policie dala policie sama., dnešní vyšetřování tedy pro vedení policie nebylo nečekané. "Jsem rád, že policie jde touto cestou, kdy se nebojí sáhnout do vlastních řad," dodal.

ČT uvedla, že protikorupční policie se bude zajímat o ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha. Zajímají se také o bývalého ministra vnitra Ivana Langra a podnikatele Ivana Kyselého, údajně zasahovali u nich doma. Podle redaktora ČTK se policie dopoledne pohybovala v domě Langra v centru Olomouce, policie sem posléze přivezli z Prahy. Stála tam minimálně tři policejní auta, do jeho domu vešel také muž s policejní páskou, videokamerou a posléze také s objemným kufříkem. 

Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec. Česká televize uvedla, že policie se zajímala i o Radka Petrůje z krajského ředitelství policie v Olomouci a Tomáše Uličného z olomouckého oddělení GIBS. Další policisté zasahovali na olomouckém hejtmanství. Telefon hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) je několik hodin nedostupný, podle informací ČTK to s dnešním zásahem souvisí. Detektivové se prý budou zajímat i o ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha.

Krajský ředitel olomoucké policie Libor Krejčiřík nechtěl situaci nijak komentovat. Podle informací ČTK se na ředitelství zasahovalo. "Nejsme kompetentní se jakkoliv vyjadřovat," řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Podle redaktora ČTK se policie dopoledne pohybovala v domě bývalého ministra vnitra Langra v centru Olomouce. Stála tam minimálně tři policejní auta, do jeho domu vešel také muž s policejní páskou, videokamerou a posléze také s objemným kufříkem. Langer svůj mobilní telefon nebere.

ÚOOZ zde podle časopisu Respekt prověřoval částku 100 milionů korun, která dorazila jednomu z hlavních garantů stavby - firmě IES Recycling z Olomouce. Detektivové tyto peníze na účtech firmy zmrazili kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za tzv. vícepráce na stavbě, které se však údajně ve skutečnosti nestaly.

Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. ÚOOZ ani zastupitelství v Olomouci zatím nechce k akci poskytovat žádné informace. Detektivové se prý případem zabývají řadu měsíců. Tuhý odhadl, že konkrétnější by mohli být zhruba za tři dny.

"Případem podezření z trestné činnosti zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení se detektivové ÚOOZ zabývají řadu měsíců. Jednotlivé úkony trestního řízení probíhají od rána v Olomouckém kraji a v Praze," sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Bližší informace odmítl sdělit do doby skončení zásahu.

"V průběhu realizace nebude ÚOOZ ani dozorující státní zastupitelství odpovídat na jakékoliv dotazy ani poskytovat jednotlivě svá vyjádření. Veškeré informace, které bude možné v průběhu trestního řízení poskytnout, budou zveřejněny písemně, formou tiskové informace na webových stránkách www.policie.cz, aby byl zaručen volný přístup k aktuálním informacím jak novinářům, tak veřejnosti," dodal mluvčí.

Související

Pavel Zeman

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly, prohlásil končící žalobce Zeman

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se i po letech domnívá, že by bylo lepší, kdyby nebyly sloučeny protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, přestože se podle něj současné vedení NCOZ snaží o efektivitu.
Robert Šlachta

Šlachta vypovídal u soudu, týká se bývalého detektiva ÚOOZ

V případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 vypovídal bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Vyslýchán byl neveřejně, v jeho výpovědi totiž podle soudu mohly zaznít utajované skutečnosti.

Více souvisejících

ÚOOZ kauza Vidkun Ivan Langer

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 31 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy