Kauza Vidkun: Obviněný Kyselý byl propuštěn, policisté ho budou následovat

Olomouc - Podnikatel Ivan Kyselý obviněný v olomoucké korupční kauze Vidkun byl propuštěn z vazby. Rozhodnutí dnes vydali žalobci, uplynula totiž tříměsíční lhůta jeho koluzní vazby. ČTK to dnes řekl státní zástupce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Zbývající obvinění, vysoce postavení olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, kteří jsou ve vazbě navíc i kvůli hrozbě z pokračování v trestné činnosti, by jej měli následovat v nejbližší době. Podle informací ČTK žalobci přijali jejich návrh na kauci.

Kyselý byl dosud ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků či maření vyšetřování. Tříměsíční lhůta pro tento důvod vazby uplynula. "Vydali jsme proto rozhodnutí o propuštění z vazby. Co se týče ostatních, ve vazbě zůstávají, mají totiž i jiný vazební důvod. Oba podali návrh na kauci. První nabídl půl milionu korun, druhý 100.000 korun," uvedl žalobce Šereda. Vzhledem k tomu, že o jejich návrhu podle informací ČTK rozhodli žalobci, bylo jejich návrhu vyhověno. Na svobodu se ale během dneška zřejmě ještě nedostanou, čeká se na doručení rozhodnutí.

I přes propuštění obviněných z vazby však dokazování v kauze s názvem Vidkun podle státního zástupce Petra Šeredy dosud ukončeno nebylo. "Dosud jsme výslech svědků neukončili. Snažili jsme se během tříměsíční lhůty zvládnout co nejvíce výslechů, ještě další svědkové však zbývají. Dokazování ještě zdaleka není u konce," doplnil žalobce. S výslechy začali naplno žalobci na začátku listopadu loňského roku. K výslechu byli pozváni mimo jiné policisté i současní či bývalí místní politici. Šlo o lidi, jejichž jména zazněla v odposleších zachycených mezi obviněnými.

Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. V kauze je navíc obviněn i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který čelí obvinění z podplácení. Jako jediný je stíhán na svobodě.

Všichni čtyři si podali proti svému obvinění stížnost. Pozornost k ní upíná hlavně hejtman Rozbořil, který i přes nátlak stranických špiček odmítl na svůj post rezignovat. ČSSD však místo něho musela najít nového lídra pro kandidátku do krajských voleb. V pondělí strana oznámila, že je místo Rozbořila povede krajský šéf Jiří Zemánek. Nejvyšší státní zastupitelství by o stížnostech podle informací ČTK mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Související

Jiří Rozbořil

Kauzu Vidkun brzdí analýza dat, další kolo výslechů se nestihne

Olomouc - Další kroky ve vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun zbrzdila rozsáhlá analýza zabaveného materiálu. Plánované další kolo výslechů se tak již letos nestihne, řekl dnes ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Posun v případu, ve kterém jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, se tak dá očekávat až příští rok. Od rozsáhlého zátahu policie uplynul letos v říjnu rok, aktéry policie naposledy vyslýchala na začátku letošního roku.
Pavel Blažek

Exšéf olomoucké GIBS předal komisi k policii nové dokumenty

Praha - Bývalý šéf olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný dnes předal sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie písemné podklady. Figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po vystoupení před poslanci novinářům řekl, že byl v této souvislosti nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) tato informace členy komise zaujala. Jde o to, jestli byly důkazy k případu získávané zákonným způsobem.

Více souvisejících

Olomoucká korupční kauza Jiří Rozbořil Policie ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy