Nový zákon o Policejní akademii není nutný, oponuje rektor

Praha – Pro zvláštní zákon o Policejní akademii ČR není právní ani věcný důvod. Myslí si to její rektor Josef Salač. I přesto jej ministerstvo vnitra, které školu financuje, připravuje. Policejní akademie měla s rezortem vnitra už dříve spory. Vedení školy obviňovalo některé úředníky resortu z nestandardních kroků ohrožujících nezávislost školy. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) opakovaně odmítl, že by jeho úřad chtěl Policejní akademii uškodit. Usiloval prý jen o prověření hospodaření školy.

Ministerstvo vnitra má podle něj díky současné legislativě dostatek možností k ovlivnění chodu školy. Rektor dodal, že ze způsobu příprav zákona je na rozpacích. „Obecně se v legislativním procesu dělá nejprve věcný záměr, který se podrobně prodiskutuje. Byl předložen pouze několikastránkový podkladový materiál, který není možné považovat za věcný záměr," poznamenal.

Rektor je navíc přesvědčen, že zákon není nutný. Případné požadavky ministerstva vnitra na úpravu obsahu studia je možné řešit rozšířením akreditace, k níž se resort vyjadřuje. Podle novely vysokoškolského zákona by ministerstvo vnitra mělo rozhodovat i o všech uchazečích při přijímání ke studiu. "Nástroje pro řízení akademie tady nepochybně jsou. Ministerstvo má také právo kontrolovat přidělené prostředky," řekl Salač.

Pracovní skupina, která má přípravu zákona na starosti, se poprvé sešla v polovině února. Jejím úkolem je shromáždit podklady, navrhnout a posoudit možné varianty nové právní úpravy. „Doporučení pracovní skupiny nelze v tuto chvíli předjímat a je předčasné vyjadřovat se i k budoucí podobě návrhu připravovaného zákona," doplnila mluvčí ministerstva Hana Malá.

Už v dubnu by měl být zákon předložen do vnitřního připomínkového řízení, v červenci se počítá s meziresortním připomínkovým řízením a v říjnu by ho měla projednávat vláda. Na prvním jednání pracovní skupiny se podle rektora zástupci Policejní akademie, kteří se ho mohli zúčastnit jako pozorovatelé, nic podstatného nedozvěděli.

V legislativním plánu je uvedeno, že účelem návrhu je sjednocení právního postavení státních vysokých škol. To bylo také odůvodněním pozměňovacího návrhu poslance Jiřího Miholy (KDU-ČSL) k nedávno projednávané novele vysokoškolského zákona. Návrh, který byl nakonec stažen, měl z Policejní akademie udělat součást ministerstva vnitra obdobně, jako je Univerzita obrany součástí ministerstva obrany. Tehdejší návrh napadla nejen samotná škola, ale i akademická obec v čele s Radou vysokých škol.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra Policejní akademie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy