Chovanec, Babiš, Šlachta a další. Komise k policii si pozvala 13 lidí

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec, vicepremiér Andrej Babiš nebo bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta by měli předstoupit před poslaneckou vyšetřovací komisi. Ta se dnes sešla poprvé a dala dohromady seznam 13 lidí, které chce vyslechnout kvůli reorganizaci policie.

"Vyšetřujeme věc, která je předmětem současného politického boje," začal první jednání poslanecké vyšetřovací komise její předseda, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Komise se má zabývat plánovanou reformou policie a odchodem šéfa protimafiánského útvaru.

"Shodli jsme se na okruhu osob, které pozveme," informoval po schůzce Blažek. Na seznamu je např. Robert Šlachta, který právě kvůli sloučení svého útvaru s protikorupčním odešel do civilu. Šlachta plánuje komisi seznámit s údajným propojením špiček policie s podsvětím. "Určitě se komise zúčastním. Pan ministr by měl a myslím, že nás zbaví mlčenlivosti," prohlásil Šlachta.

Vystoupit by před poslanci měl i Jiří Komárek, ještě před pár dny šéf ostravské expozitury ÚOOZ. Ten nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z toho, že měl vynášet citlivé informace. "Jsem připraven na výzvu komise se dostavit a říct svůj názor na celou věc," potvrdil Komárek.

Před vyšetřovací komisi jdou ale i ministři - vnitra nebo financí. Také policejní prezident, šéfové policejních útvarů nebo státní zástupci. Komise požádala zbavit mlčenlivosti všechny, kteří jsou jí vázáni.

"Tyto postavy vnímáme jako naprosto klíčové k tomu, aby podali svědectví," sdělil místopředseda sněmovny a zapisovatel schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL). "Nevíme, co nám Ti lidé chtějí říci, bude tolik času, kolik bude potřeba, a když to bude nezbytně nutné, tak tady budeme do noci," dodal místopředseda komise Martin Lank z hnutí Úsvit - Národní koalice.

Podle hnutí ANO by měla být reorganizace policie, která má začít od první srpna, posunuta. "Logické je počkat na závěry vyšetřovací komise," řekl Bohuslav Chalupa, poslanec ANO. Ty by měly být na konci října.

Vyšetřovací komise se znovu sejde na konci července. Měli by přijít i první ze seznamu osob, které chce sedmičlenná komise vyslechnout.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman přijal šéfa NBÚ Langa, jen pár dní před soudem o Mynářovu prověrku

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiřího Langa. Obsahem setkání byly aktuální úkoly úřadu. Na twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Schůzka se uskutečnila jen několik dní před naplánovaným jednáním pražského městského soudu, který bude řešit spor NBÚ a hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli neudělení bezpečnostní prověrky.
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády

Sobotka uvedl do funkcí nového šéfa NBÚ i jeho předchůdce

Praha - Bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang dnes se ujal vedení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Dosavadní ředitel instituce Dušan Navrátil se stal vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost a jeho úkolem bude vytvořit Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oběma při uvedení do funkce poděkoval. NBÚ podle něj musí nadále být profesionální a nezávislý.

Více souvisejících

Jiří Lang BIS Policie ČR

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 25 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krokodýl terorizoval odlehlou obec v Austrálii. Místní se mu krutě pomstili

Odlehlou obec na severu Austrálie dlouhodobě terorizoval krokodýl mořský. Velký plaz útočil na lidi a požíral jejich domácí mazlíčky, nakonec se dočkal kruté odplaty. Stal se totiž hlavním chodem během hostiny místních obyvatel. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy