Sobotka uvedl do funkcí nového šéfa NBÚ i jeho předchůdce

Praha - Bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang dnes se ujal vedení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Dosavadní ředitel instituce Dušan Navrátil se stal vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost a jeho úkolem bude vytvořit Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oběma při uvedení do funkce poděkoval. NBÚ podle něj musí nadále být profesionální a nezávislý.

Lang, který odstoupil loni na vlastní žádost po 13 letech z čela BIS, by se měl po provedení změn v úřadu na NBÚ věnovat především agendě vydávání bezpečnostních prověrek. "Je důležité, aby NBÚ fungoval zcela profesionálně, nestranně a nezávisle," řekl dnes novinářům Sobotka. Premiér spoléhá na to, že úřad neudělí bezpečnostní prověrku nikomu, kdo by ji mít neměl.

Navrátil podle Sobotky přispěl ke stabilizaci NBÚ a zlepšení jeho pověsti. Nyní bude mít na starost přípravy úřadu, kterým se kybernetická bezpečnost vydělí z dosavadní agendy NBÚ. "Bude mít za úkol podpořit prosazení novely o kybernetické bezpečnosti, na jejímž základě by měl samostatný úřad vzniknout," řekl premiér.

Na základě rozhodnutí vlády z roku 2011 nyní v rámci NBÚ funguje Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB). Centrum, které koordinuje na národní i mezinárodní úrovni spolupráci při předcházení kybernetickým útokům a pomáhá útoky řešit, by se měl po oddělení z NKÚ přeměnit v Národní úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Psali jsme: Špiclování Čechů na internetu? Jen monitoring provozu na webu, ujišťuje šéf zpravodajců  

V současnosti NCKB zaměstnává 42 lidí. V budoucnu by mělo v úřadu pracovat 400 lidí, kteří by se měli přesunout do nové budovy v části původních kasáren v Brně - Černých Polích. Další osud úřadu závisí podle Navrátila na Parlamentu. Mohl by vzniknout zhruba od začátku srpna. Na mzdy pro 35 lidí počítá se 30 miliony korun, s dalšími 50 miliony pak na technické vybavení.

Kybernetické útoky na kritickou či jinak důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT v současnosti eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně. V úterý o útoku na své e-mailové účty informovalo ministerstvo zahraničí. Podle šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se hackeři dostali do desítek e-mailových schránek. Podle expertů musel útok spáchat jiný stát.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Jiří Lang NBÚ (Národní bezpečnostní úřad)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy