Kauza úniků ze spisů byla přesunuta pod protidrogovou centrálu

Praha - Kauzu policistů, kteří údajně vynášeli informace z trestních spisů, bude řešit tým, který ho měl na starosti v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Jeho lidé budou proto od 1. srpna prozatím spadat pod Národní protidrogovou centrálu. O přesunutí případu rozhodla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dozoruje. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil ředitel nově vznikající Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek.

"Je to výjimečný případ. Tým, který to vyšetřoval, byl od 1. srpna vyčleněn na nezbytně nutnou dobu na Národní protidrogovou centrálu. Tak dosáhneme toho, že nebudeme vyšetřovat sami sebe," řekl serveru Mazánek.

Ve spisu nazvaném Beretta jde o vynášení informací z trestního spisu za úplatu. Týkalo se to vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku. Mezi obviněnými figuruje důstojník dnes už zaniklé protikorupční policie Radek Holub, bývalý příslušník celní správy Pavel Šíma a bývalý policista Igor Gáborík. Holub se Šímou čelí obvinění z neoprávněného předávání informací z trestních řízení a z uzavřených systémů bezpečnostních složek bývalému policistovi Gáboríkovi. Gáborík údajně informace poskytoval dál.

Související

Pavel Zeman

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly, prohlásil končící žalobce Zeman

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se i po letech domnívá, že by bylo lepší, kdyby nebyly sloučeny protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, přestože se podle něj současné vedení NCOZ snaží o efektivitu.
Robert Šlachta

Šlachta vypovídal u soudu, týká se bývalého detektiva ÚOOZ

V případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 vypovídal bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Vyslýchán byl neveřejně, v jeho výpovědi totiž podle soudu mohly zaznít utajované skutečnosti.

Více souvisejících

ÚOOZ Michal Mazánek Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy