U Vyškova trénují vojáci ČR a SR, cvičení simuluje situace při povodních

Vyškov - Ve vojenském prostoru v Březině u Vyškova a ve slovenském městě Sereď dnes začalo mezinárodní cvičení Engineer Rescuers, které simuluje situace při povodních. Akce potrvá do 14. září.

Zúčastní se ho více než 600 českých a slovenských vojáků z 15. ženijního pluku z Bechyně a Olomouce a ženijního praporu ze Seredi, uvedla v tiskové zprávě mluvčí akce Miroslava Štenclová.

Námětem cvičení je koordinace a plnění úkolů při společné humanitární operaci na území ČR a SR. "Součástí výcviku bude například vyhledávání a vyproštění lidí ze zřícených budov, zprůjezdnění cest, průzkum prostoru zamořeného dekontaminačními látkami či výstavba náhradního přemostění z montované mostní soupravy," uvedla mluvčí.

Psali jsme:
Nad Českem proletěly americké bombardéry B-1 a B-52, seznamovaly se s terénem
 

V Březině v pondělí začne i odborně - taktické a zároveň certifikační cvičení Shield. Jde o přípravu jednotky 7. strážní roty Bagram Air Field, jehož cílem je prověřit její schopnost plnit operační úkol při nasazení na území Afghánistánu.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Armáda SR Povodně

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy