Soud zrušil podmínku pro expolicistu Kadlece, verdikt obsahoval chyby

Praha - Městský soud v Praze zrušil rozsudek nad bývalým policistou Karlem Kadlecem, který loni v březnu v opilosti naboural dvě auta. Verdikt podle soudce obsahoval chyby, odvolací soud ho proto vrátil k opětovnému projednání.

Obvodní soud pro Prahu 2 bude muset kauzu projednat znovu. Nehodou se bude zabývat potřetí. Kadlec v Praze boural opakovaně, v dubnu svým autem na Vinohradech poškodil 29 dalších vozů.

Soudní případ se týká nehody z loňského března, kdy Kadlec podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Po nehodě pak při couvání narazil do auta asistenční služby, která na místo přijela. Obvodní soud pro Prahu 2 nejprve loni Kadlece nepotrestal. Odvolací soud však vyhověl stížnosti státního zástupce a případ mu vrátil k novému projednání, kde se rozhodlo o nepravomocném podmíněném trestu.

Podle předsedy odvolacího senátu Václava Kašíka nejsou zásadní pochybnosti o shromážděných důkazech. Nasvědčují tomu, že Kadlec řídil auto ve stavu, kdy pro to nebyl způsobilý. "V tomto směru důkazy o vině obžalovaného svědčí," řekl Kašík. Odvolací soud ale podle Kašíka nemohl napadený rozsudek potvrdit kvůli nekvalitně zpracovanému písemnému vyhotovení rozsudku. "Rozsudek například obsahuje pasáže, a to docela obsáhlé pasáže, které se týkají úplně jiného obžalovaného. Jsou tam přetažené protokoly z hlavního líčení. Rozsudek vypadá v podstatě tak, že si samosoudce povídá se svědky. To do rozsudku rozhodně nepatří," prohlásil Kašík.

Kadlec tvrdil, že před nehodou alkohol nepil. Jeho advokát Karel Brückler dnes při odvolání namítal, že svědci necítili z Kadlecova dechu alkohol. Policisté podle něj také neměli v pořádku přístroj na měření dechu, takže měřil špatně.

Kadlec se nechtěl k rozsudku příliš vyjadřovat. Počkat chce až do nového rozhodnutí soudu. Novinářům řekl, že k soudnímu jednání přijel tramvají. "Už jsem jednou řekl, že dokud soud nerozhodne, tak řídit nebudu. Toho se držím a budu se toho držet i po tomhle rozsudku. Za volantem mě skutečně neuvidíte," řekl Kadlec.

Kadlec má problémy se zákonem i kvůli incidentu z letošního dubna. Čelí obvinění za nabourání 29 aut na pražských Vinohradech. Podle dosavadních výsledků vyšetřování před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky. Hrozí mu až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po druhém incidentu propustil Kadlece ze služebního poměru.

Vyšetřování dalšího Kadlecova incidentu policisté ukončili minulý týden. Poslední nehoda bývalého policisty se stala na křižovatce Korunní a Budečské ulice. Podle policie byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, dechovou zkoušku a lékařskou prohlídku však odmítl. O udělení trestu v tomto případě rozhodne pražský magistrát, který nehodu převzal od policistů.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Vidkun: Exšéf policie Krejčiřík tvrdí, že neměl informace o možném ovlivňování

Bývalý ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík dnes u soudu řekl, že neměl informace, že by jeho náměstek Karel Kadlec ovlivňoval kauzy. Svou výpovědí ale dnes zároveň popřel obhajobu Kadlece, že to byl naopak on, kdo od vlivných olomouckých osobností sbíral informace a využíval je jako informátory. Podle Krejčiříka Kadlec nikdy o těchto úkonech nepořizoval záznamy, ani jej o tom jako přímého nadřízeného neinformoval. Soud pokračuje příští týden, na řadu by měli přijít v roli svědků další policisté.
Ivan Langer (ODS)

Kauza Vidkun: Ivan Langer u soudu popřel, že měl informace z trestních spisů

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer dnes u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, a s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem. V kauze Vidkun se cítí jako poškozený než jako svědek.

Více souvisejících

Karel Kadlec Dopravní nehody

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 53 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy