Nad Českem dnes tankoval americký bombardér B-1B

Pardubice - Téměř padesátkrát čeští piloti gripenů za čtyři dny cvičení Ample Strike trénovali tankování za letu. Většina z takzvaných připojení byla cvičná, osmnáctkrát ale palivo z amerických tankerů KC-135 skutečně přečerpali.

ČTK to dnes řekl mluvčí 21. základny taktického letectva Čáslav Tomáš Maruščák. Nad Českou republikou dnes palivo načerpal také americký strategický bombardér B-1B, který je schopen nést i atomové zbraně. Na Ample Strike přilétá z britských ostrovů.

Cílem Ample Strike je hlavně výcvik předsunutých leteckých návodčí. Trénuje se také překonávání protivzdušné obrany, tankování za letu nebo součinnost palby na cíl.

Tankování z amerických bombardérů si od pondělí do dnešního odpoledne piloti českých gripenů vyzkoušeli ve 46 případech. Z toho 28 připojení bylo takzvaně suchých, kdy nedošlo k samotnému přečerpání paliva. Do konce roku plánuje mít 21. základna taktického letectva Čáslav na tankování za letu vycvičené všechny své piloty, uvedl Maruščák. Tato znalost se podle něj musí pravidelně obnovovat a musí se trénovat i na různé druhy tankerů.

Jeden z pilotů gripenů Tomáš Merta ČTK řekl, že tankování za letu není levná záležitost. Česká armáda se proto snaží využít příležitostí, kdy je třeba tanker nad Německem. "Letíme do Německa, natankujeme a letíme zpátky," poznamenal.

Při Ample Strike tankování za letu trénují i třeba piloti německých tornád, kteří na cvičení přilétají z Německa. Dnes z amerických tankerů palivo načerpal nad českým územím i strategický bombardér B-1B Lancer. Ten váží prázdný téměř 90 tun, plně vybaven může mít hmotnost až 216 tun. Americká armáda stroje nasadila při bojích v Afghánistánu a v Iráku. Pro demonstraci síly vůči KLDR dnes také dvojice těchto bombardérů přeletěla nad Jižní Koreou.

Související

Více souvisejících

bombardér B-1B Česká republika Americká armáda (U.S. AIR FORCE) Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy