Výbuch otřásl armádními prostory ve Vyškově, jeden mrtvý

Vyškov - V objektu vojenské ubytovny Jugo ve Vyškově dnes dopoledne nastal výbuch, jeden člověk zemřel a jeden se zranil. Podle neoficiálních zdrojů vybuchly granáty, ministerstvo obrany to ale zatím nepotvrdilo.

Místo neštěstí je uzavřené, další exploze nehrozí. Výbuch nastal před devátou hodinou ranní. "Vyžádal si jednu oběť na životě, jedna osoba byla zraněna. Místo události bylo zabezpečeno záchrannými složkami. Nepředpokládáme, že se jednalo o útok nebo obdobný úmyslný čin. Další exploze nehrozí," uvedl ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

"Oběť výbuchu, nadporučík M. H., i zraněný nadrotmistr M. R., byli příslušníky Vojenské policie. Jejich rodiny byly o neštěstí informovány," uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. "Pacient má velké střepinové poranění oka," sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD) ČTK řekl, že explozi nikdo neslyšel. "Nezasahuje to do zástavby a nikdo nemusel být evakuován. V blízkosti je ale základní škola, a když se o tom rodiče dozvěděli, někteří si vyzvedávali děti," uvedl Goldemund. Podle něj byla z místa odvolána státní a městská policie. "Vše si přebrala armáda," doplnil Goldemund. Město zatím nepřipravuje žádná opatření, nebezpečí nehrozí, dodal starosta.

Ministerstvo údajnou explozi granátů zatím nepotvrdilo. "Konkrétní příčiny výbuchu bude možné určit až na základě šetření, které provádí na místě za dozoru státního zástupce Vojenská policie," dodal Pejšek.

"Výbuch ve Vyškově je nešťastná událost, kterou je třeba důkladně vyšetřit. Předčasné závěry nejsou na místě. Je mi líto zmařeného života," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Politování nad událostí vyjádřil také náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Je mi nesmírně líto tragédie, která se dnes v ranních hodinách stala v areálu kasáren ve Vyškově. Cítím hlubokou soustrast s pozůstalými," uvedl v tiskovém prohlášení. Podle něj jsou všichni příslušníci velitelství Vojenské akademie Vyškov a frekventanti kurzů v pořádku. "Jejich blízcí nemusí mít důvody k dalším obavám," dodal Bečvář.

Vojenská akademie ve Vyškově je vzdělávacím a výcvikovým zařízením ministerstva obrany. V areálu jsou kromě poslucháren a učeben i trenažéry pro dělostřelectvo, tankové jednotky, mechanické jednotky a potápěče, haly vzdušných sil s trenažéry a leteckou technikou, ale i sportoviště.

Související

Více souvisejících

výbuch ve Vyškově (19. září 2017) Armáda České Republiky ministerstvo obrany zbraně Martin Stropnický

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy