Den válečných veteránů: Stropnický vyznamenával, Brno zaplavily křížky s vlčím mákem

Praha/Brno - Na Vítkově se dnes u příležitosti Dne válečných veteránů sešly desítky lidí. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) během slavnosti udělil vysoká resortní vyznamenání vojákům i lidem, kteří o veterány a jejich památku pečují. Český veteránů z druhé světové války žije nyní kolem 530, ještě před dvěma lety jich bylo přes 800. Novodobých veteránů armáda eviduje 13.674.

Na veterány se ve světě vzpomíná v den, kdy před 99 lety vstoupilo v platnost příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Křížem obrany státu ocenil Stropnický propagátora projektu "Legie 100" a obnovy legionářských pomníků Jiřího Charfreitaga, internistu Ústřední vojenské nemocnice Václava Monharta a Danuši Noskovou z ústředí Československé obce legionářské, která se věnuje zlepšování péče o válečné veterány.

Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky. Po jeho skončení ministr Stropnický udělil celkem šest vyznamenání.

Kříž obrany státu in memoriam obdržel československý legionář Jaroslav Květ, který bojoval i za druhé světové války, a to na Středním východě, v severní Africe a v řadách samostatné obrněné brigády u Dunkerku, ocenění dostal i další bojovník od Dunkerku Václav Zahálka. Stejné vyznamenání udělil ministr vojínu Klementu Šťastnému, který byl zabit přesně před 97 lety neznámými civilisty na Těšínsku při dohledu na vytyčování hranice mezi tehdejším Polskem a Československem.

Děkovný list za záchranu života dostali vojáci čestné stráže Robin Student a Jan Háva. Jako hráči Kralup nad Labem při říjnovém hokejovém zápase středočeské soutěže poskytli rozhodující první pomoc kolegovi, kterému prořízla brusle hrdlo.

Prostranství před sochou vojáka na Moravském náměstí v Brně zaplnila tisícovka dřevěných křížků k poctě válečných veteránů. Každý křížek doplňuje vlčí mák, mezinárodní symbol dne válečných veteránů.

V Brně se pieta s dřevěnými kříži poprvé konala loni, letos ji organizátoři zopakovali. Přišly desítky lidí, nadšenci v historických uniformách, účastníci zahraničních misí české armády v modrých baretech, ale také expremiér a kandidát na prezidenta Mirek Topolánek.

"Vojáci nejsou v první řadě nějací žoldáci, kteří si chtějí někde zastřílet, ale lidé, které mají rádi svou vlast a chtějí jí pomoci. A jim při tom pomáhá, když vědí, že za nimi lidé stojí a váží si jich," řekl dnes kaplan Univerzity obrany Jan Pacner.

Kříže zůstanou na místě podle povětrnostních podmínek do začátku roku 2018. Připojený symbol vlčího máku má původ v básni Na flanderských polích, kterou pod dojmem kruté válečné zkušenosti napsal v roce 1915 kanadský armádní chirurg John McCrae.

Den veteránů připomíná také společnost Post Bellum, která potřetí uspořádala sbírku s vlčími máky. Do ulic vyslala dobrovolníky s kasičkami, máky lze pořídit také na 130 místech v celém Česku. Výtěžek půjde na nahrávání vzpomínek válečných veteránů pro Paměť národa.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Den válečných veteránů (11. listopad) Armáda České Republiky Praha Brno

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy