Zátah u Berousků kvůli zabíjení tygrů na lektvary pro Vietnamce. Policie zasahuje v Praze a v Zooparku

Praha - Celníci a policisté dnes zasahují v Praze, ve středních a v severních Čechách kvůli podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty. Informaci ČTK potvrdila mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Podle serveru Lidovky.cz se kauza týká údajného zabíjení tygrů ve středočeském Zooparku Bašť a následného zpracovávání tygřích produktů ve vietnamské komunitě.

"Můžeme sdělit, že probíhá realizace trestního spisu a s tím související úkony trestního řízení pro důvodné podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, což vlastně znamená porušení mezinárodní úmluvy CITES," řekla Prudičová. 

Informace o zásahu v Bašti později potvrdila starostka obce Iva Cucová. "Požádala jsem obecní policii, aby dojela na místo a zkusila zjistit bližší informace, ale okolí zooparku je uzavřeno a zasahují tam nějaké orgány, nevím ani kdo, protože ani obecní policie nezískala bližší informace," řekla. Park, který provozuje Ludvík Berousek, byl podle ní bezproblémový. "Nezaznamenáváme žádné problémy ani na úrovni správy obce, ani co se týče nějakých stížností občanů. Soužití je bez problémů, o to víc mě zaráží, že by se něco mělo dít, ale nechci to ani nějak komentovat," dodala.

Prudičová také uvedla, že na akci se podílí vedle celníků a policie také Česká inspekce životního prostředí. "V současné době samozřejmě nemůžeme sdělit bližší informace, protože probíhá vyšetřování," upozornila.

Účast inspekce u zásahu dosvědčila vedoucí jejího oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES Pavla Říhová. "Jsem ve středních Čechách, ale nemůžu potvrdit, kde," řekla ČTK. Inspekce podle ní doufá v to, že případ bude mít velikou dohru. Do konce týdne se podle ní k věci uskuteční tisková konference, do té doby inspekce také nemůže o případu podrobněji informovat.

Podle serveru Lidovky.cz policisté zasahují i v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši. Do nelegálního prodeje speciálně upravených pokrmů z tygřích kostí totiž byli údajně zapojeni i zástupci vietnamské komunity.

Zásah provádí i českolipská policie. "Služba kriminální policie a vyšetřování v České Lípě spolupracuje s pracovníky celní správy na dokumentování aktivit, které svou povahou mohou naplňovat skutkovou podstatu trestného činu proti životnímu prostředí, a to konkrétně neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," sdělila mluvčí tamních policistů Ivana Baláková. Podle ní zatím tamní policisté nikoho neobvinili.

Exředitelka královédvorské zoo Dana Holečková dnes ČTK řekla, že chov exotických zvířat povoluje veterinární správa. Pokud chce chovatel svůj chov otevřít veřejnosti na více než sedm dnů v roce, musí mít licenci zoologické zahrady od ministerstva životního prostředí.

Pochybuje prý ale o tom, že by se v Česku chovali tygři za účelem ilegálního zpeněžení pro použití v asijské medicíně či gastronomii. Připomněla, že chov tygrů není jednoduchý a také je finančně náročný, například jen maso pro tygra vyjde za rok na 100.000 korun. Jakékoliv obchodování s deriváty z tygrů bez takzvaného povolení CITES je podle Holečkové nelegální. "Deriváty je všechno kromě moči, krve a trusu," řekla Holečková.

Související

Více souvisejících

policejní zásah kvůli chráněným zvířatům v Bášti u Prahy (16.7.2018) Tygři cirkus Policie ČR

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy