Ample Strike vypukne 3. září. Do Česka přiletí bombardér B-52 i německá tornáda

Praha - Ample Strike se bude letos v Česku konat 3. až 14. září. Zúčastní se ho 1200 vojáků z 19 zemí, zapojí se i americký bombardér B-52 či německá tornáda. Vedení cvičení ještě s USA jedná o zapojení strategického transportního letounu C-17 Globemaster.

Cílem cvičení je sladit činnosti pilotů a předsunutých leteckých návodčích, takzvaných JTAC. Ti v bojích navádí piloty letadel a vrtulníků na cíl, slouží tak jako jejich "oči". Pohybují se proto často v místech bojů nebo na území nepřítele.

Do České republiky se vypráví celkem 28 týmů předsunutých leteckých návodčí z 18 spojeneckých zemí. Do cvičení zasáhne 36 letounů a vrtulníků z celkem devíti zemí. Česká armáda zapojí jeden gripen, čtyři bitevníky L-159 a tři bojové vrtulníky Mi-24. Německo vyšle dva letouny eurofighter a dvě tornáda, USA mimo jiné bombardér B-52. Proti původním plánům nepřiletí polské Su-22. 

Celkem bude cvičit 850 českých a 200 zahraničních vojáků. Zapojí se i aktivní zálohy, které budou mít na starosti ostrahu letišť a základen. "Musíme zajistit například zdravotní zabezpečení, zajistit výcvikovou munici, techniku jako cíle, vyčlenit prostředky na přepravu osob a materiálu, zabezpečit přípravu stravy," poznamenal ředitel cvičení Zdeněk. 

Stroje budou startovat z letišť v Náměšti, Čáslavi a Pardubicích. Samotné cvičení bude probíhat na Libavé, Boleticích, na bývalém vojenském letišti Bechyně a na náměšťském letišti.

Související

Armáda České Republiky

Letošní Ample Strike bude rachot. V Česku denně proběhne 48 bojů

Náměšť nad Oslavou - Vojenského cvičení Ample Strike se letos účastní 28 týmů předsunutých leteckých návodčích z Česka a zahraničí. Denně se na šesti místech v republice odehraje 48 asi hodinových simulací reálných bojů, při kterých se ladí koordinace postupu leteckých i pozemních sil. V Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku jednomu z nich dnes přihlížel i náčelník generálního štábu Aleš Opata. Čeští návodčí patří ke světové špičce, svědčí o tom i řada ocenění, řekl dnes Opata novinářům. Mezinárodní cvičení začalo 3. září a potrvá do 14. září.

Více souvisejících

Ample Strike 2018 Armáda České Republiky B-52 Stratofortresses Eurofighter Typhoon Gripen

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy